Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe z kwaskowym sosem
jabłkowym to danie bardzo oryginalne i zasługujące na polecenie.Podane w towarzystwie urodziwych
młodych marchewek będą idealnym daniem na Rodzinne przyjęcie.W oryginalnym przepisie (z miesięcznika Kuchnia) danie to było przygotowane z
polędwicy z jelenia.Składniki: (około 10 porcji)3 średnie
polędwiczki wieprzowe
oliwasól i
pieprzMarynata:½ szklanki
Żubrówki (lub
Calvadosu)2 łyżeczki
sosu Worcestershire¼ szklanki
oliwy2 łyżeczki ziaren
czarnego pieprzu1
cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki2 ząbki
czosnku, obrane i przeciśnięteSos
jabłkowy:2 łyżki
oliwy1 mała
cebula2
jabłka2 łyżki
Żubrówki1 mała
papryczka chilli (lub ½ łyżeczki
pieprzu cayenne)2-4 łyżki
soku z cytryny (ilość zależy od gatunku/słodyczy
jabłek oraz własnego smaku)Szczypta
soliWykonanie:Wymieszać składniki marynaty.
Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końcówki (najgrubszą i najcieńszą część – odłożyć do przygotowania innego dania) i oprószyć
solą.
Mięso włożyć do marynaty, szczelnie przykryć i trzymać w lodówce 3-12 godzin.Przygotować sos
jabłkowy. W rondlu rozgrzać 2 łyżki
oliwy, dodać posiekaną
cebulę i smażyć na wolnym ogniu aż będzie miękka i szklista. Dodać obrane i pokrojone w kostkę
jabłka, szczyptę
soli ,
papryczkę chilli, 2 łyżki
Żubrówki oraz 2 łyżki
soku z cytryny. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 20-30 minut do czasu aż
jabłka się rozgotują. Całość zmiksować, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku
solą oraz
sokiem z cytryny.
Polędwiczki wyjąć z marynaty, usunąć
przyprawy i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy i przyrumienić
mięso ze wszystkich stron. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut.
Polędwiczki podawać z sosem
jabłkowym i
młodą marchewką ugotowaną na parze lub ulubioną
sałatką.Smacznego :)