ßßß
Najprostsze, najszybsze i jedno z najsmaczniejszych dań z krewetek!Idealne dla wielbicieli owoców morza, ale także dla osób, które dopiero chcą ich spróbować po raz pierwszy ;)Uwaga:)Ja kupuję najczęściej krewetki mrożone, bardzo duże (Black tiger), już obrane z pancerzyków. Najsmaczniejsze (i niestety najdroższe) są te nie gotowane – w szarym kolorze.
Usmażone krewetki podaję najczęściej z zieloną, mieszaną sałatką lub pieczonymi warzywami (cukinia, bakłażan, papryka). Są wspaniałym dodatkiem do wielu zup kremów, np. kremu paprykowego lub marchewkowo-kokosowego . Nadziane na patyczki podaję jako gorącą przystawkę na przyjęciach.Osobom, które nie muszą nadmiernie dbać o linię, polecam takie krewetki w towarzystwie świeżej bagietki lub wymieszane z ugotowanym al dente spaghetti.Składniki:duże, obrane krewetki świeże albo mrożone (gotowane lub surowe) – najlepiej Black tigerczosnekoliwa z oliweksól i pieprzpapryczka chilli (świeża lub suszona)Wykonanie:Mrożone krewetki wrzucić do letniej/lekko ciepłej wody na 5-10 minut. Gdy się rozmrożą odcedzić na sitku (można dodatkowo, przed smażeniem osuszyć je ręcznikiem papierowym).Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu, aby oliwa nabrała zapachu i smaku przypraw.Zwiększyć płomień, wrzucić krewetki i smażyć 3-5 minut aż nabiorą ładnego różowego koloru i zrobią się „sprężyste” (nie za długo, aby nie stały się „gumowate”).Podawać na gorąco z cząstkami cytryny.Smacznego:)