ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA COLESLAW

SAŁATKA COLESLAW

nazwa

Wykonanie

Sałatka znana na całym świecie. Łatwa, szybka i smaczna.
Będzie wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, drobiu, a nawet ryb.
Uwaga:)
Tradycyjnie robi się ją z białej lub czerwonej kapusty, ale ja proponuję wersję z kapusty pekińskiej. Według mnie taka jest smaczniejsza ;)
Dodatkowo do sałatki można dodać 1 łyżkę rodzynek lub suszonej żurawiny, albo 1/2 pokrojonego w drobną kostkę jabłka.
Składniki:
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 marchew
1 czerwona cebula
Sos:
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżki majonezu
1 łyżeczka syropu z agawy/fruktozy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i biały pieprz
Wykonanie:
Z kapusty wykroić głąb oraz najgrubsze fragmenty liści. Resztę cieniutko poszatkować.
Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę bardzo cienko pokroić w półplasterki.
Wymieszać składniki sosu.
Marchew, cebulę, kapustę oraz sos dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego:)
Polecam także sałatkę z kapusty pekińskiej i mandarynek
oraz inne surówki
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/12/29/salatka-coleslaw