ßßß
Sałatka znana na całym świecie. Łatwa, szybka i smaczna.Będzie wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, drobiu, a nawet ryb.Uwaga:)Tradycyjnie robi się ją z białej lub czerwonej kapusty, ale ja proponuję wersję z kapusty pekińskiej. Według mnie taka jest smaczniejsza ;)Dodatkowo do sałatki można dodać 1 łyżkę rodzynek lub suszonej żurawiny, albo 1/2 pokrojonego w drobną kostkę jabłka.Składniki:1/2 główki kapusty pekińskiej1 marchew1 czerwona cebulaSos:3-4 łyżki jogurtu naturalnego1-2 łyżki majonezu1 łyżeczka syropu z agawy/fruktozy1 łyżeczka soku z cytrynysól i biały pieprzWykonanie:Z kapusty wykroić głąb oraz najgrubsze fragmenty liści. Resztę cieniutko poszatkować.Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę bardzo cienko pokroić w półplasterki.Wymieszać składniki sosu.Marchew, cebulę, kapustę oraz sos dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Smacznego:)
Polecam także sałatkę z kapusty pekińskiej i mandarynek
oraz inne surówki