Wykonanie
Pin It

Najprostsza surówka z
marchewki to jedna z najbardziej klasycznych surówek jakie pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia często ją podawała na obiad, jako na przykład, dodatek do mielonego kotleta i
ziemniaków. Mój przepis jest troszkę odchudzony w porównaniu do tego babcinego, ponieważ zamiast
śmietany dodałam
jogurt naturalny, którego niestety w tamtych czasach w sklepach nie było.


Czas przygotowania : 20 minutSkładniki na 4 porcjeSkładniki:600 g
marchewki1 łyżka
majonezu3 łyżki
naturalnego jogurtuszczypta
cukrusólsok z cytryny
Wykonanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce jarzynowej.
Marchewkę delikatnie oprószamy
solą, mieszamy i odstawiamy na 10- 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na 30 minut. Po tym czasie ewentualnie jeszcze surówkę doprawiamy, mieszamy i podajemy.