ßßß
Najprostsza surówka z marchewki to jedna z najbardziej klasycznych surówek jakie pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia często ją podawała na obiad, jako na przykład, dodatek do mielonego kotleta i ziemniaków. Mój przepis jest troszkę odchudzony w porównaniu do tego babcinego, ponieważ zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny, którego niestety w tamtych czasach w sklepach nie było.
Czas przygotowania : 20 minutSkładniki na 4 porcjeSkładniki:600 g marchewki1 łyżka majonezu3 łyżki naturalnego jogurtuszczypta cukrusólsok z cytryny
Wykonanie:Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce jarzynowej. Marchewkę delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10- 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na 30 minut. Po tym czasie ewentualnie jeszcze surówkę doprawiamy, mieszamy i podajemy.