Wykonanie

Polecam połączenie
wędzonego łososia i
twarożku. Jeśli jeszcze do tego dodamy
suszone pomidory, trochę
ziół i
oliwek to mamy bardzo smakowite danie
śniadaniowe lub kolacyjne:)Uwaga:)Na zdjęciu
łosoś podany jest w formie tymbalików. Jeśli nie mamy czasu, możemy podać to danie w formie ruloników nadzianych
twarożkiem lub po prostu pasty łososiowo-twarożkowej:)Składniki (na 2-3 tymbaliki):1 opakowanie
wędzonego łososia (ok. 100-150g)1 opakowanie
twarożku śmietankowego (np.
Philadelphia light)4-5 szt
suszonych pomidorów (z zalewy)4-5 czarnych
oliwek1 ząbek
czosnku1-2 łyżki posiekanych świeżych
ziół (mogą być także suszone), u mnie:
szczypior,
bazylia,
tymianekpieprzdo przybrania:
kiełki lub
sałatakilka
pomidorków koktajlowychkilka pasków
żółtej paprykiWykonanie:Foremki wyłożyć folią (ja używam cieniutkich torebek). Następnie dokładnie wyłożyć plastrami
wędzonego łososia. Zostawić kilka plasterków „do przykrycia” foremek.Resztę
łososia pociąć w drobną kostkę. Wymieszać z
twarożkiem, zmiażdżonym
czosnkiem, posiekanymi
oliwkami oraz
ziołami. Doprawić do smaku
pieprzem.Masą
twarogową napełnić foremki „łososiowe”. Dokładnie ugnieść nadzienie. Przykryć pozostawionymi plastrami
łososia. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby masa stężała.Podawać ułożone na kiełkach (lub sałacie), ozdobione paskami
papryki i cząstkami
pomidorków.Smacznego:)

Uwaga:)Za radą mojej przyjaciółki, do robienia tymbalików wykorzystuję… szklane świeczniki z Ikea (4 zł/4 szt). Naczynka te sprawdzają się także idealnie gdy przygotowuję
galaretki na deser dla dzieci oraz rybę/kurczaka w galarecie.