Wykonanie
Smaczna i kolorowa!
Szynka parmeńska ma swoich wielbicieli na całym świecie!Stałą bazę dla moich sałatek stanowią:
sałata,
pomidor,
ogórek i
papryka. Reszta zależy od
pory roku, pogody za oknem, nastroju, a głównie tego czym akurat dysponuję:)Uwaga !Jeśli czujesz, że nie zdążysz przygotować sobie sałatki rano, przed wyjściem z domu, możesz to zrobić wieczorem. Przygotuj warzywa i
szynkę, przykryj folią i postaw w chłodnym miejscu. Wymieszaj składniki sosu wieczorem, ale
sałatkę polej dopiero rano, zaraz przed jedzeniem!Składniki:
Sałata rukola (lub każda inna:)1 średni
ogórek pokrojony tak jak lubisz1
pomidor pokrojony na ćwiartki1/4
żółtej papryki pokrojonej w paseczki3-4
rzodkiewkikiełki lucerny4-5 plasterków
szynki parmeńskiejSos:1-2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprz do smaku(można dodać ulubione świeże lub suszone
zioła)Wymieszać wszystkie składniki sosu (najlepiej robi się to w małym zakręcanym słoiczku).Wszystkie składniki ładnie ułożyć na talerzu, polać sosem i udekorować:)Smacznego!