Wykonanie
Zapraszam na
lody:)Do tej
pory robiłam
lody na patyku, bez
jajek, też były pyszne, ale te... to są dopiero
LODY :)Polecam :)Składniki:2 szklanki
mleka1 szklanka
śmietany kremówki (double cream)5
żółtek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków6 listków
mięty1
laska wanilii100 gram
czekolady ( u mnie ciemna, gorzka)6 miseczek - foremek na babeczki (najlepiej silikonowych albo foliowych)Umyte i osuszone listki
mięty posiekać nożem.
Mleko i
śmietanę kremówkę wlać do rondla z grubym dnem, dodać listki
mięty i wyłuskane ziarenka
wanili (oraz
laskę wanilii) . Rondel postawić na małym ogniu, i doprowadzić
mleko i
śmietanę do wrzenia, uważać by się nie zagotowało. W
między czasie ubić
żółtka z
cukrem na puszystą masę. Gdy
mleko i
śmietana zacznie wrzeć, stopniowo dolewać ubite
żółtka, mieszać i nie doprowadzić do tego by masa się zagotowała. Gdy składniki się połączą, zestawić rondel z ognia, wyciągnąć
laskę wanilii i elektrycznym mikserem ubijać powstałą masę przez ok 3 min. Gdy masa całkowicie przestygnie przelać ją do większego naczynia i ubijać mikserem do czasu aż
zrobi się gęstsza. Ja ubijałam z przerwami, przez ok. 30 min. Listki
mięty będą podczas ubijania oblepiać mieszadła ale wystarczy wyłączyć mikser i włożyć mieszadła ponownie do masy. Ubitą masę przelać do dużego pojemnika na
lody, przykryć pojemnik i wstawić do zamrażalki. Co 2-3 godziny przemieszać
lody mieszadłem z miksera.Gdy
lody będą już dobrze zmrożone możemy zrobić
czekoladowe miseczki.
Czekoladę roztopić w rondlu o grubym dnie lub w kapieli
wodnej. Roztopioną
czekoladą, za pomocą pędzelka, nałożyć na wewnętrzne ścianki foremek, foremki wstawić do lodówki. Gdy
czekolada zastygnie nałożyć dokładnie kolejną warstwę
czekolady. Całkowicie zastygniete
czekoladowe miseczki wyciągnąć delikatnie z foremek, łyżką do
lodów nałożyć do miseczek gałki
miętowo-
waniliowych smakołyków, udekorować listkami świeżej
mięty i delektować się pysznym smakiem
lodów i
czekolady :)Smacznego:)