Wykonanie
Składniki:1 litr rosołu z
kaczki2 garści malutkiej,
mrożonej brukselki1/2
kalafiora1 mały
brokuł2 garści
groszku2
marchewki z rosołu
mięso rosołowe ( skrzydełko, grzbiet i pierś )łyżka
oliwykawałek
sera parmezanśmietana kremówka ( 2 łyżki)
sok z cytryny do smaku
sól i
pieprz do smaku
rzeżuchasuszony
lubczykBrokuła i
kalafior podzieliłam na różyczki, umyłam i włożyłam do garnka z rosołem. Dodałam
mrożoną brukselkę,
groszek. Gotowałam zupę na średnim ogniu do momentu aż warzywa były miękkie. Pod koniec gotowania dodałam suszony
lubczyk. Do ugotowanej zupy dodałam 1
marchewkę . Odłożyłam kilka
brukselek do dekoracji . Zupę zmiksowałam blenderem, Dodałam
śmietankę, doprawiłam
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny do smaku. Można sobie jeszcze doprawić ulubionymi
przyprawami, na przykład
wegetą lub
maggi.Na patelni rozgrzałam
oliwę,
mięso rosołowe odłączyłam od kości, posiekałam nożem i wrzuciłam na goracą
oliwę, podsmażyłam. Podsmażone delikatnie
mięso posypałam startą częścią
parmezanu. Jeszcze raz podsmażyłam. Na talerze nalałam zupę krem, posypałam
mięsem, ułożyłam pokrojoną
marchewkę z rosołu oraz
brukselkę, posypałam całość startym
parmezanem oraz
rzeżuchą. Podałam z
pieczywem.