Wykonanie
Od mojego pierwszego wpisu o komosie ryżowej upłynęło już trochę czasu,ale nadrabiam zaległości i zaczynam przepisem łatwym,smacznym i pożywnym.Komosa sama w sobie jest mało wyrazista w smaku,trzeba więc potrawę z nią wzbogacić odpowiednią ilością przypraw,by całość tworzyła przyjemny posiłek ,by zdrowa komosa smakowała nam tak jak sobie tylko zamarzymy.Ja zrobilam ostry,
czosnkowy sos jogurtowy,który w połączeniu z
brokułami i prażonymi
orzechami nadał calemu posilkowi z komosą wyrazistego smaku.Polecam:)Składniki:1 kubek komosy ryżowej5 kubków
wody1
brokuł3
cebulki wiosenne razem ze
szczypiorkiem4-5 dość duże ząbki
czosnku1 szklanka
jogurtu greckiegosól i
pieprzorzechy pecan (pół szklanki)
platki migdałowe (pół szklanki)
Wodę zagotować w dość dużym garnku.Do gotującej
wody wsypać komosę
ryżową,gotować na malym ogniu przez ok.20 minut.Po tym czasie garnek zestawić z ognia i pozostawić komosę w garnku na ok.10 min.Różyczki
brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie.Odcedzić.
Migdały oraz posiekane
orzechy sprażyć na suchej patelni.
Jogurt wymieszać z przeciśnietymi ząbkami
czosnku oraz posiekanymi
cebulkami i
szczypiorkiem.Doprawić
solą oraz
pieprzem.Komosę nałożyć na talerz,na komosie ułożyć rożyczki
brokuła,całość polać
sosem jogurtowym,na końcu posypać wszystko prażonymi
orzechami.Smacznego:) I na zdrowie:)