Wykonanie
Może wydać Wam się że to trochę ekstrawaganckie połączenie, ale według mnie bardzo proste i smaczne. Powstało z przypadku. Lubimy mizerię i jemy sporo
brokułów w ostatnim czasie.Znudzona podawaniem wciąż tego samego zestawu ( i bez protestu rodzinki o zgrozo) postanowiłam połączyć w jednej
sałatce ogórki i
brokuł.Smakuje bardzo dobrze, trochę odkrywczo, a zarazem bardzo znajomo. Polecam!
6
ogórków gruntowych ( ok. 500 g)1 główka
brokuła średnia200 ml
jogurtu greckiego ( gęstego)
sól,
pieprzząbek
czosnku do gotowania
Ogórki obiermy ze skórki, kroimy w małe kawałki kształtu dowolnego, mogą być półksiężyce.Solimy
ogórki i odstawiamy na 10 minut, aby puściły sok, którego się pozbywamy.
Brokuł wrzucamy na osolony wrzątek z całym ząbkiem
czosnku ( ja nawet nie obieram) i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy, studzimy. Aby przyspieszyć proces można przelać zimną
wodą na durszlaku.
Brokuł dzielimy na małe różyczki, łączymy z
ogórkiem i doprawionym
jogurtem. Mieszamy delikatnie i podajemy od razu.