ßßß
Przepis na to ciasto znalazlam kiedys na blogu Evenki .Zmodyfikowałam je troszeczkę a efekt był doskonały:)Polecam:)Składniki :Brownie-spod100 g gorzkiej,(dobrej jakości), czekolady2 łyżki kakao115 g masła1/2 szklanki brązowego cukru2 jajka100 ml mleka1 szklanka makiSernik- góra2 opakowania twarogu tłustego (250 dkg) u mnie Łowicki5 łyżek cukru3 jajka1 cukier waniliowyPol szklanki jogurtu (najlepiej kremowego greckiego)Spod:Połamaną czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Zmniejszyć ogień dodać cukier,mleko i zacząć ubijać,w trakcie ubijania dodać jajka. Ubijać do momentu aż masa będzie gładka i lśniąca . Dodać make i delikatnie wymieszać wszystko łyżka . Mase przelać do naoliwionej i posypanej maka tortownicy(u mnie mała). Tortownice od zewnątrz można obłożyć folia do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piecyka a temperaturę obniżyć do 160 stopni C.Przygotować masę serowa:Ser zemleć, dodać cukier,jajka, ubić wszystko na gładką masę . Dodać jogurt i wymieszać . Mase serowa wylać na upieczone ciasto czekoladowe i wstawić ponownie do piekarnika.Piec przez ok.50 min.Ciasto nie urośnie za bardzo ani tez nie opadnie.Jak sprawdzić czy jest gotowe? Po upływie czasu pieczenia włożyć w środek patyczek i sprawdzić czy ser jest ścięty . Ostudzić i wstawić do lodówki .Smacznego:)