Wykonanie
Ugotowałam
buraki: w łupinkach, bez
soli, ok. 3 godziny. Ugotowałam 7 sztuk. 4 wykorzystałam do barszczu, resztę obrałam z łupinek i zamroziłam (
będę miała gotowe do kolejnego barszczu lub do zasmażanych
buraczków).Do zimnej
wody włożyłam
żeberka, kiedy się
woda zagotowała, dodałam w kawałku
selera i
pietruszkę, 2 poszatkowane garści
kapusty białej, posiekaną
cebulę, pokrojone w słupki
marchewkę i
buraki. Do tego dodałam 2
liście laurowe, 4
ziela angielskie, 2 pokrojone ząbki
czosnku,
natkę pietruszki,
sól. Wszystko gotowało się ok godzinę. Po tym czasie dodałam
fasolę i
ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotowałam większą ilość
fasoli do
fasolki po bretońsku i wzięłam stamtąd. Równie dobrze można dodać
fasolę z puszki lub ugotować osobno małą porcję. Gotowałam zupę, aż
ziemniaki będą miękkie i dodałam 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego i pół łyżeczki
soku z cytryny. Pogotowałam jeszcze ok. 10 minut i zaprawiłam
śmietaną.