Wykonanie
OK.Jestem.Musiałam pozałatwiać parę spraw i jestem z powrotem.Zanim się rozgadam, pewnie minie trochę czasu, dlatego pozwólcie mi na krótki wstęp...Jak już kiedyś wspominałam, na
biszkopcie się wychowałam; to puszyste ciasto bez
proszku do pieczenia moja Mama przyrządzała dość często.To pyszny deser jesienny, z ekstrawaganckich składników wymagający jedynie
jajek,
kakao i
jabłek, których o tej
porze nie zabraknie. Na bardziej kojące lub eleganckie okazje proponuję podać go z
sosem karmelowym, albo z sosem
czekoladowym z tego przepisu .

Składniki (na
biszkopt o średnicy 24cm):5
jajek (
żółtka i
białka osobno)szklanka
cukru pudruszklanka bez kopiastej łyżki
mąki pszennej tortowejkopiasta łyżka
mąki ziemniaczanejłyżka
octu spirytusowego,
winnego lub
jabłkowegomała szczypta
soliziarenka wybrane z jednej
laski waniliipłaska łyżka
kakao1-2
jabłkaFormę natłuścić, spód wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, boki wysypać
mąką.Włączyć piekarnik – nastawić go na 180 stopni.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w księżyce - ósemki.Przygotować ciasto zgodnie ze wskazówkami na
biszkopt z tymi tylko różnicami, że:kilka chwil przed końcem ucierania
żółtek z
cukrem należy dodać do nich ziarenka z
laski wanilii,gotowego ciasta nie wylewamy od razu do tortownicy - będziemy je dzielić na pół.Jedną część ciasta przełożyć do czystej miski i dodć do niej
kakao. Wymieszać cierpliwie, delikatnie, stanowczo, ale delikatnie, wybierając ciasto z dna i zakładając je do dołu. Im szybciej i sprawniej to zrobimy - tym mniej powietrza ucieknie.
Biszkoptowe ciasto
czekoladowe przelać do tortownicy, na nie wylać ciasto
waniliowe, następnie w ciasto wetknąć ósemki
jabłek - ostrą krawędzią do dołu. Delikatnie je docisnąć, ale nie zanurzać w cieście.Ciasto jak najszybciej wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec do momentu, w którym patyczek wetknięty do dna, w samym środku ciasta, wyjdzie czysty i suchy (ok. 50 minut). Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce; gdy lekko przestygnie, zdjąć boki i spód, odkleić papier.Oprószyć
cukrem pudrem, bądź szaleć z
sosem karmelowym lub
czekoladowym.