ßßß Cookit - przepis na Biszkopt czekoladowo-waniliowy z jabłkami

Biszkopt czekoladowo-waniliowy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

OK.
Jestem.
Musiałam pozałatwiać parę spraw i jestem z powrotem.
Zanim się rozgadam, pewnie minie trochę czasu, dlatego pozwólcie mi na krótki wstęp...
Jak już kiedyś wspominałam, na biszkopcie się wychowałam; to puszyste ciasto bez proszku do pieczenia moja Mama przyrządzała dość często.
To pyszny deser jesienny, z ekstrawaganckich składników wymagający jedynie jajek, kakao i jabłek, których o tej porze nie zabraknie. Na bardziej kojące lub eleganckie okazje proponuję podać go z sosem karmelowym, albo z sosem czekoladowym z tego przepisu .
Składniki (na biszkopt o średnicy 24cm):
5 jajek (żółtka i białka osobno)
szklanka cukru pudru
szklanka bez kopiastej łyżki mąki pszennej tortowej
kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka octu spirytusowego, winnego lub jabłkowego
mała szczypta soli
ziarenka wybrane z jednej laski wanilii
płaska łyżka kakao
1-2 jabłka
Formę natłuścić, spód wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, boki wysypać mąką.
Włączyć piekarnik – nastawić go na 180 stopni.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w księżyce - ósemki.
Przygotować ciasto zgodnie ze wskazówkami na biszkopt z tymi tylko różnicami, że:
kilka chwil przed końcem ucierania żółtek z cukrem należy dodać do nich ziarenka z laski wanilii,
gotowego ciasta nie wylewamy od razu do tortownicy - będziemy je dzielić na pół.
Jedną część ciasta przełożyć do czystej miski i dodć do niej kakao. Wymieszać cierpliwie, delikatnie, stanowczo, ale delikatnie, wybierając ciasto z dna i zakładając je do dołu. Im szybciej i sprawniej to zrobimy - tym mniej powietrza ucieknie.
Biszkoptowe ciasto czekoladowe przelać do tortownicy, na nie wylać ciasto waniliowe, następnie w ciasto wetknąć ósemki jabłek - ostrą krawędzią do dołu. Delikatnie je docisnąć, ale nie zanurzać w cieście.
Ciasto jak najszybciej wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec do momentu, w którym patyczek wetknięty do dna, w samym środku ciasta, wyjdzie czysty i suchy (ok. 50 minut). Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce; gdy lekko przestygnie, zdjąć boki i spód, odkleić papier.
Oprószyć cukrem pudrem, bądź szaleć z sosem karmelowym lub czekoladowym.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2013/11/biszkopt-czekoladowo-waniliowy-z-jabkami.html