ßßß
Składniki (na biszkopt o średnicy 24cm):5 jajek (żółtka i białka osobno)szklanka cukru pudruszklanka bez kopiastej łyżki mąki pszennej tortowejkopiasta łyżka mąki ziemniaczanejłyżka octu spirytusowego, winnego lub jabłkowegomała szczypta soliziarenka wybrane z jednej laski waniliipłaska łyżka kakao1-2 jabłkaFormę natłuścić, spód wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, boki wysypać mąką.Włączyć piekarnik – nastawić go na 180 stopni.Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w księżyce - ósemki.Przygotować ciasto zgodnie ze wskazówkami na biszkopt z tymi tylko różnicami, że:kilka chwil przed końcem ucierania żółtek z cukrem należy dodać do nich ziarenka z laski wanilii,gotowego ciasta nie wylewamy od razu do tortownicy - będziemy je dzielić na pół.Jedną część ciasta przełożyć do czystej miski i dodć do niej kakao. Wymieszać cierpliwie, delikatnie, stanowczo, ale delikatnie, wybierając ciasto z dna i zakładając je do dołu. Im szybciej i sprawniej to zrobimy - tym mniej powietrza ucieknie.Biszkoptowe ciasto czekoladowe przelać do tortownicy, na nie wylać ciasto waniliowe, następnie w ciasto wetknąć ósemki jabłek - ostrą krawędzią do dołu. Delikatnie je docisnąć, ale nie zanurzać w cieście.Ciasto jak najszybciej wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec do momentu, w którym patyczek wetknięty do dna, w samym środku ciasta, wyjdzie czysty i suchy (ok. 50 minut). Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce; gdy lekko przestygnie, zdjąć boki i spód, odkleić papier.Oprószyć cukrem pudrem, bądź szaleć z sosem karmelowym lub czekoladowym.