Wykonanie
Biszkopt mojej Mamy: moje ciasto-posag. W domu rodzinnym deser numer jeden: czysty, z
kakao, z
owocami. Nie raz, nastoletnio, pomagałam przy jego przygotowaniu; nie raz zwerbowana przypadkiem, niezainteresowana, zniecierpliwiona długotrwałym wtłaczaniem powietrza. Dziś jest inaczej - chłonę ten proces z przyjemnością.
Biszkopt wymaga cierpliwości, ale odpłaca puszystością bez śladu
proszku do pieczenia. Jest szlachetny, odżywczy, intensywny.
Owoce można dorzucić do ciasta przed pieczeniem, ale ja nie
mogę się teraz nasycić świeżymi
truskawkami, a
śmietana pięknie łączy oboje.Składniki (na
biszkopt o średnicy 24cm):5
jajek (
żółtka i
białka osobno)szklanka
cukru pudruszklanka bez kopiastej łyżki
mąki pszennej tortowejkopiasta łyżka
mąki ziemniaczanejłyżka
octu spirytusowego,
winnego lub
jabłkowegomała szczypta
soli400ml
śmietanki 30%łyżka
cukru pudrudwie garście
truskawekFormę natłuścić, spód wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, boki wysypać
mąką.
Mąki razem przesiać.
Cukier puder przesiać, utrzeć z
żółtkami na jasną, prawie kremową puszystą masę (potrwa to kilka minut).Włączyć piekarnik – nastawić go na 180 stopni.
Białka (nie powinny zawierać nawet śladu
żółtka) oprószyć
solą, dodać
ocet i ubić na sztywną pianę (po nabraniu na trzepak i odwróceniu go do góry nogami piana powinna zachować kształt).Na masę z
żółtek i
cukru wyłożyć połowę piany z
białek. Wymieszać delikatnie ale stanowczo, kilkoma ruchami w tę samą stronę, zbierając masę z dna do środka.Dodać połowę
mąki, wymieszać w ten sam sposób. Dołożyć pozostałą pianę z
białek i resztę
mąki. Połączyć kilkoma ruchami w gładką jednolitą masę.Od razu wylać masę do tortownicy i niezwłocznie wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu, w którym patyczek wetknięty do dna, w samym środku ciasta wyjdzie czysty i suchy. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce; gdy lekko przestygnie, zdjąć boki i spód, odkleić papier.Większe
truskawki pokroić na pół, wszystkie oprószyć odrobiną
cukru pudru i bardzo delikatnie wymieszać palcami. Odstawić na kilka minut.Gdy
biszkopt ostygnie zupełnie, przenieść go na talerz, oprószyć
cukrem pudrem.Ubić
śmietanę na sztywno, wyłożyć ją stopniowo na środek
biszkoptu; na niej ułożyć
truskawki, posypać
cukrem pudrem.