ßßß
Składniki (na blachę 25x35 cm):250 g margaryny1½ szklanki cukru½ szklanki mleka3 łyżki kakao2 łyżki kawy mielonej½ łyżeczki aromatu rumowego (lub dwie łyżki rumu)2 szklanki mąki4 jajka (potrzebne będą białka i żółtka osobno)15 g (3 płaskie łyżeczki) proszku do pieczenia200 g wiśni (drylowanych, najlepiej z zalewy, odsączonych)2 garście wiórków kokosowychW rondelku roztopić margarynę, dodać cukier, mleko, kakao, kawę i aromat (lub alkohol). Podgrzewać mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ostudzić. Z ostudzonej masy odlać pół szklanki, odstawić.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, żółtkami i resztą masy. Wmieszać wiśnie.Białka ubić ze szczyptą soli na lekką pianę. Dodać łyżkę cukru i ubić na pianę sztywną.Do ciasta wmieszać delikatnie ale stanowczo pianę z białek. Nie zwlekając przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 50 minut, do momentu, kiedy środek ciasta jest sprężysty, a szpikulec włożony w samym środku, do dna, jest po wyjęciu suchy i czysty.Ciasto wyjąć, odstawić na chwilę. Lekko podgrzać pozostałe pół szklanki polewy i równomiernie rozprowadzić na powierzchni i bokach ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi.