ßßß
Składniki:1 11 1 / 2 szkl cukru1 / 2 szkl mleka250g margaryny3 łyżki ciemnego kakao1 / 2 aromatu rumowego lub migdałowego2 szkl mąki4 żółtka1 / 2 proszku do pieczeniapiana z 2 białekMargarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat. Całość podgrzewać, ale nie gotować, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i odlać pół szklanki masy, która posłuży nam jako polewa. Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać przestudzoną masę kakaową i dokładnie wymieszać. Z dwóch białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać ją z ciastem. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy (może być podłużna, niewielka prostokątna lub tortownica). Piec ok 50 min w 190 o C. Po upieczeniu odczekać ok 10-15 min i polać ciasto polewą lub rozprowadzić ją pędzelkiem. Musi być rzadka, żeby wsiąkła w ciasto.Smacznego!