Wykonanie

Witajcie! Tak jak obiecałam wstawiam dzisiaj przepis na smakowite danie. Uważam, że idealne dla osób, które się odchudzają bądź po prostu chcą zjeść zdrowy obiad. Zjadając 2 takie kotleciki i proponowaną przeze mnie
sałatkę na prawdę można się najeść ... ja np. nie dałam rady zjeść całości, a naprawdę potrafię zjeść bardzo dużo :P. Nie zanudzam już bo pewnie każdy tutaj jest głodny, więc zapraszam na obiad :D!Składniki (mi wyszły 3 kotlety):ok 250 g
mięsa mielonego drobiowego6 kosteczek
fety ( ja miałam w kostkach)
sól,
pieprz1 małe
jajkotrochę
bułki tartejDodatkowo:1 mały
brokuł1
pomidorpół małego
jogurtu naturalnegołyżeczka
majonezu1 ząbek
czosnku
Mięso przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
jajko i
bułki tartej tyle, aby można było uformować kotleciki (ponieważ miałam spore
jajko to dodałam
żółtko i troszeczkę
białka). Do środka każdego kotleta wkładamy 2 kosteczki
fety. Uformowane kotleciki smarujemy
olejem (zrobiłam to pędzelkiem) i pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut. Piekłam na termoobiegu w ok. 200 stopniach.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy go na durszlak i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy różyczki będą letnie układamy je na talerzu razem z kawałkami
pomidora.Wszystko to polewamy
sosem czosnkowym: pół małego
jogurtu naturalnego mieszamy z 1 łyżeczką
majonezu. Dodajemy 1 ząbek
czosnku przepuszczony przez praskę i odrobinę
pieprzu.Po upieczeniu przekładamy nasze kotleciki na talerz i jemy razem z
sałatką.Smacznego!
