Wykonanie
Wilgotne, z kwaskowatym wierzchem. Idealne do
kawy czy
herbaty. No dobrze, kwaskowaty wierzch nie przypadł młodszym dzieciom do gustu, ale już te starsze zajadały ze smakiem. Przepis na podstawie bloga Grums .

Formę kupiłam w sklepie WestwingSkładniki:125 ml
jogurtu naturalnego150 g
cukru3
jajka125 ml
oleju250 g
mąki pszennejszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka startej
skórki cytrynowejok. 1 szklanka czerwonych
porzeczekWykonanie:Formę o wymiarach 10 x 20 cm natłuścić.
Jogurt,
jajka,
olej i
cukier wymieszać w misce. Dodać przesianą
mąkę,
sól, proszek, skórkę i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć umyte i odszypułkowane
porzeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut, do suchego patyczka.
