Wykonanie
Moje dzieci uwielbiają rolady, a ja robię ja bardzo rzadko. Pewnie dlatego, że nie do końca jestem zadowolona z efektu. Jednak Ursa ma rację i to praktyka czyni mistrza, więc może się poprawię. Ta rolada powstała po to, aby zużyć nadmiar
jabłek i zapasy zamrażalnika. W pierwszej wersji miała być z dodatkiem
malin.
Potem jednak pomyślałam, że
żurawina jeszcze ładniej zagęści masę z
jabłek.

Składniki:450 g
jabłek (waga po obraniu)100 g mrożonej
żurawiny4 łyżki
cukru2 łyżki
żelatynyNa ciasto:3
jajka2 łyżki drobnego
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejWykonanie:Przygotować masę. Obrane
jabłka pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z
żurawinami i odrobiną
wody. Zagotować. Po chwili dodać
cukier. Gotować przez kilkanaście minut, aż
jabłka i
żurawiny się rozpadną. Mieszać dość często. Masę zmiksować blenderem.
Żelatynę zalać gorącą
wodą. Dodać do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.Formę o wymiarach 28x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno. Dodać
cukier i nadal ubijać. Dodać po jednym
żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodać przesiane
mąki i połączyć całość delikatnie. Wylać masę na przygotowaną blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 10 - 12 minut. Przygotować czystą ściereczką. Posypać ją drobnym
cukrem. Upieczony
biszkopt przełożyć na ściereczkę (papierem do góry). Zdjąć papier i zwinąć wzdłuż krótszego
boku razem ze ściereczką. Odstawić na kratkę do przestudzenia.Ostudzony
biszkopt rozwinąć. Zdjąć ściereczkę i wysmarować ciasto tężejącą masą. Zwinąć w roladę. Owinąć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową roladę można posypać
cukrem pudrem.