ßßß Cookit - przepis na Rolada jabłkowo - żurawinowa

Rolada jabłkowo - żurawinowa

nazwa

Wykonanie

Moje dzieci uwielbiają rolady, a ja robię ja bardzo rzadko. Pewnie dlatego, że nie do końca jestem zadowolona z efektu. Jednak Ursa ma rację i to praktyka czyni mistrza, więc może się poprawię. Ta rolada powstała po to, aby zużyć nadmiar jabłek i zapasy zamrażalnika. W pierwszej wersji miała być z dodatkiem malin. Potem jednak pomyślałam, że żurawina jeszcze ładniej zagęści masę z jabłek.
Składniki:
450 g jabłek (waga po obraniu)
100 g mrożonej żurawiny
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Na ciasto:
3 jajka
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Przygotować masę. Obrane jabłka pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z żurawinami i odrobiną wody. Zagotować. Po chwili dodać cukier. Gotować przez kilkanaście minut, aż jabłka i żurawiny się rozpadną. Mieszać dość często. Masę zmiksować blenderem. Żelatynę zalać gorącą wodą. Dodać do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.
Formę o wymiarach 28x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać. Dodać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodać przesiane mąki i połączyć całość delikatnie. Wylać masę na przygotowaną blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 10 - 12 minut. Przygotować czystą ściereczką. Posypać ją drobnym cukrem. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę (papierem do góry). Zdjąć papier i zwinąć wzdłuż krótszego boku razem ze ściereczką. Odstawić na kratkę do przestudzenia.
Ostudzony biszkopt rozwinąć. Zdjąć ściereczkę i wysmarować ciasto tężejącą masą. Zwinąć w roladę. Owinąć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Rolada-jablkowo-zurawinowa.html