Wykonanie
Na kolejną edycję Lubelskiego Kociołka przygotowałam babeczki
rabarbarowe z przepisu Eweliny . Przyznam, że miałam duże wątpliwości podczas pieczenia. Najpierw wydawało mi się, że
rabarbaru jest dużo za dużo.
Potem przy nakładaniu ciasta do foremek miałam wrażenie, że to nie może się udać. Ciasto nie wypełniało foremek, a układało się dziwnie, bezkształtnie. Bałam się, że do przepisu wkradł się błąd. Nie mogłam się bardziej mylić. Chłopaki oszaleli i babeczki zniknęły bardzo szybko. Żałuję, że zrobiłam z pojedynczej porcji.Zajrzyjcie dzisiaj do innych dziewczyn i sprawdźcie co
rabarbarowego przygotowały.1. Edyta2. Marlena3. Wiosenka4.
Marta5. Martyna6. Ania7. Dorota8. Gosia

Składniki (na 6 babeczek):70 g miękkiego
masła70 g
brązowego cukru1
jajko70g
maki (dałam pszenną typ 2000)1 łyżeczka
proszku do pieczenia (mój dodatek)35 g
orzechów laskowych150 g
rabarbaruWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Przygotować foremki do muffinek (wyłożyć papilotkami, lub użyć silikonowych).
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać
jajko i utrzeć razem. Dodać
mąkę z proszkiem,
orzechy oraz umyty i pokrojony
rabarbar i wymieszać. Masę przełożyć do foremek. Wstawić do piekarnika i piec około 20 - 25 minut (moje delikatnie się przypiekły).