ßßß Cookit - przepis na Szynka jałowcowa

Szynka jałowcowa

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic smaczniejszego niż domowa wędlina. Kiedy zobaczyłam w dodatku "Palce lizać" ten przepis wiedziałam, że ta szynka pojawi się u nas bardzo szybko. Robi się ją niezwykle łatwo, a dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna. Polecam, nie tylko na święta.
Składniki:
2 kg szynki wieprzowej
8 ziaren jałowca
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki gorczycy
łyżeczka pieprzy ziołowego
łyżeczka soli
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
1,2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta rozmarynu
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Szynkę umyć i osuszyć Owinąć sznurkiem, aby nadać mięsu kształt. Jałowiec i gorczycę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i pozostałe przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie z olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Przekładamy je do woreczka i wkładamy do lodówki na 1 - 2 dni. Po tym czasie mięso wyjmujemy z worka i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, a następnie dopiekamy bez przykrycia przez pół godziny. Polewamy mięso tłuszczem, który się wytopi. Po upieczeniu zdejmujemy z mięsa sznurek.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/04/Szynka-jalowcowa.html