Wykonanie
Nie ma nic smaczniejszego niż domowa
wędlina. Kiedy zobaczyłam w dodatku "Palce lizać" ten przepis wiedziałam, że ta
szynka pojawi się u nas bardzo szybko. Robi się ją niezwykle łatwo, a dzięki
przyprawom jest bardzo aromatyczna. Polecam, nie tylko na święta.

Składniki:2 kg
szynki wieprzowej8 ziaren jałowca2 ząbki
czosnku1,5 łyżeczki
gorczycyłyżeczka
pieprzy ziołowegołyżeczka
soliłyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
ostrej papryki1,2 łyżeczki suszonej
bazyliiszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
rozmarynu3 łyżki
olejuWykonanie:
Szynkę umyć i osuszyć Owinąć sznurkiem, aby nadać
mięsu kształt.
Jałowiec i
gorczycę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy przeciśnięty przez prasę
czosnek i pozostałe
przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie z
olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy
mięso. Przekładamy je do woreczka i wkładamy do lodówki na 1 - 2 dni. Po tym czasie
mięso wyjmujemy z worka i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, a następnie dopiekamy bez przykrycia przez pół godziny. Polewamy
mięso tłuszczem, który się wytopi. Po upieczeniu zdejmujemy z
mięsa sznurek.