Wykonanie
O tej
porze roku ciężko z dobrymi surówkami czy jarzynkami. Dlatego też
marchewka z
groszkiem zaczyna pojawiać się częściej. W lecie jak najbardziej można ją przygotować ze świeżych warzyw (chociaż w nieco inny sposób), ale teraz króluje w wersji mrożonej.

Składniki:1 opakowanie
mrożonej marchwi z
groszkiemłyżka
masłasól,
pieprzpół łyżeczki
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
jogurtu lub
śmietanyWykonanie:
Marchewką z
groszkiem zalewamy
wodą tak, aby była równo z warzywami. Przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Masło wkładamy do warzyw i mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku.
Mąkę ziemniaczaną zalewamy odrobiną zimnej
wody i mieszamy. Dodajemy
jogurt, ciepłą
wodę z gotujących się warzyw i mieszamy. Wlewamy mieszankę do
marchewki i zagotowujemy. Podajemy na ciepło.