ßßß Cookit - przepis na Chleb czekoladowy

Chleb czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Nie udało mi się go upiec w ramach lutowej piekarni. Na szczęście zdążyłam jeszcze w ramach Czekoladowego Tygodnia. Zmodyfikowałam odrobinę przepis, dostosowując go do zawartości szafek. Przepis Emmanuel Hadjiandreou ‘How to make bread' podejrzałam u Bei oczywiście.
Składniki:
170 g aktywnego zakwasu pszennego* (u mnie żytni)
250 g ciepłej wody
330 g mąki chlebowej (u mnie 650)
70 g rodzynek sułtanek
70 g suszonych śliwek, posiekanych
40 g gorzkiej czekolady, posiekanej
8 g soli
20 g gorzkiego kakao
Wykonanie:
Mąkę wymieszać w misce z kakao i solą. Dodać rodzynki, śliwki i czekoladę. Zakwas wymieszać z wodą. Dodać mąkę z rodzynkami. Zamieszać i odstawić na 10 minut. Następnie wyrobić ciasto. Ja wyrabiałam robotem przez 3 minuty na pierwszym biegu a następnie 4 minuty na drugim biegu. Nakryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 równe części. Z każdej uformować kulę. Ułożyć je w koszu o wyrastania jedna obok drugiej. Nakryć ściereczką i odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. U mnie stały około 3 godzin.
Piekranik rozgrzać do 240 stopni. Kiedy się nagrzeje wstawić do niego naczynie z wodą. Wyrośnięte chleby przełożyć na łopatę, naciąć i przełożyć na kamień nagrzany w piekarniku lub na blachę. Natychmiast zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Chleb pieczemy przez około pół godziny.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/02/Chleb-czekoladowy.html