Wykonanie

Jak już dobrze wiecie, w ostatnim czasie zbzikowałam na punkcie domowego
pieczywa :) Świeże bułeczki,
chałki, brioszki,
chleby...
Pieczywo zepchnęło na
plan dalszy nawet słodkie wypieki. Ten chlebek jest wyjątkowy dzięki
mące gryczanej, której wcześniej nie używałam w swojej kuchni. Aktualnie to jest właśnie mój number one!!! Przepis na ten
chleb znalazłam u
Angi.


Składniki:200 g
mąki gryczanej100 g
mąki pszennej chlebowej typ 750300 g letniej
wody200 g aktywnego zakwasu dokarmionego 10-12 godzin wcześniej1 płaska łyżeczka
soli70 g
rodzynekSuche składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać zakwas,
wodę i wszystko wymieszać do całkowitego połączenia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto (jest bardzo luźne) przełożyć do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm. Wierzch wyrównać, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - u mnie trwało to 3 godziny, ale może rosnąć nawet 4-5 godzin.Wstawić do nagrzanego piekarnik na 210 ° C ° i piec przez około godzinę (u mnie trwało to 50 minut). Po tym czasie
chleb wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Chleb dobrze upieczony popukany od
spodu, wydaje głuchy dźwięk. Najlepiej poczekać z krojeniem, jak
chleb porządnie przestygnie, ale ja nie wytrzymałam :)

