Wykonanie
Dzisiejszy wpis to tak naprawdę wpis mojej Mamy. Chociaż nie tylko jej, bo przepis na te paszteciki mama dostała od swojej sąsiadki. Paszteciki są przepyszne. Można nadziewać je farszem z
kapusty i
grzybów, mięsnym lub mieszanką
kapusty i
mięsa. W każdej wersji są niezwykle smaczne. Ten przepis pokazuje różnicę
między tym jak podaje się przepisy na blogach, a jak podają je sobie gospodynie domowe. Dzisiaj zamiast typowego blogowego wpisu, pełnego szczegółów, zapraszam na kartkę z zeszytu.

Ciasto:1 kg
maki10 dkg
drożdży250 g
margaryny1
jajko2
żółtka1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukrupół szklanki
śmietany
Wykonanie:Nadzienie z
mięsa i
kapusty- farsz udusić z
przyprawami, przepuścić przez maszynkę.
Drożdże postawić do wyrośnięcia ze
śmietaną i
cukrem, wszystkie składniki posiekać, zagnieść dokładnie.
Mąki można nieco odjąć i dodawać całość w miarę potrzeby, w zależności od tego, jak ciasto się wiąże. Wałkować ciasto na podłużne placki, układać nadzienie wzdłuż, rolować ciasto wokół nadzienia, oklepać nożem zrolowany wałek ciasta. Posmarować
żółtkiem, osypać ulubionymi
przyprawami, kroić skośne "roladki", odstawić do wyrośnięcia, piec jak
drożdżowe.Jeżeli macie problem z tym jak piec
drożdżowe, albo jak zrobić farsz zapraszam do lektury tego wpisu