ßßß Cookit - przepis na Keks

Keks

nazwa

Wykonanie

Kiedy Bee pokazała to ciasto, wiedziałam, że pojawi się u mnie. U niej nazywa się świąteczne, ja jednak nazwałam je keksem. W końcu chyba takie jest ;) Tym bardziej, że nawet Bee mówiła, że z dnia na dzień coraz lepsze. Moja wersja jest dość zmodyfikowana - inne owoce, brak soku pomarańczowego, więcej alkoholu.
Składniki:
300 g bakalii (u mnie daktyle, figi, rodzynki i skórka pomarańczowa kandyzowana)
ok. 200 ml ekstraktu pomarańczowego domowej roboty (np ten) *
170 g masła, pokrojonego na kawałki
2 jajka
175 g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy, starta
225 g mąki mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder, do posypania
*jeżeli nie mamy takiego ekstraktu możemy użyć soku pomarańczowego i 2 - 3 łyżek rumu
Wykonanie:
Figi i daktyle posiekać. Włożyć razem z rodzynkami do garnka, zalać ekstraktem i gotować aż płyn odparuje. Zdjąć z ognia i dodać masło i skórkę pomarańczową. kandyzowaną Wymieszać, aż całe masło się rozpuści.
Jajka ubić z cukrem. Gdy będą już puszyste dodać ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na zmianę mąkę i ostudzone bakalie do masy jajecznej, mieszając za każdym razem.
Formę o wymiarach 23x23 wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w 160 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka). Ciasto zostawić przez kilka minut w formie, a potem wyjąć do przestudzenia na kratkę. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/12/Keks.html