ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszą jaglaną

Pierogi z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Nie są to typowe pierogi, bo robione są z ciasta francuskiego. Kiedy zobaczyłam je w " Palce lizać " pomyślałam, że to może być sposób na odczarowanie kaszy jaglanej u nas w domu. Prawie mi się udało. Wynik był 3 do 1. Tylko córcia nie była nimi zachwycona. A mężowi od razu przypomniały się pierogi z kaszą jaglaną na słodko, które robiły jego ciotki. Ktoś zna przepis na takie? Może takie też się u nas spodobają?
Składniki:
ciasto francuskie (nie może być mrożone) *
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
250 g tłustego twarogu
2 cebule pokrojone w kostkę
1 łyżka świeżej posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego koperku
masło
żółtko do posmarowania
sezam
*użyłam troszkę więcej niż 1 płat
Wykonanie:
Kaszę (około 3/4 szklanki) wsypujemy do garnka o grubym dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie wydawać miły, orzechowy zapach. Pamiętamy, aby cały czas ją mieszać. Zalewamy wrzątkiem (ma go być 2 razy więcej niż kaszy) i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
Na patelni podsmażamy na maśle cebulę. Mieszamy ją z miętą, koperkiem, ugotowaną kaszą i twarogiem. Doprawiamy farsz do smaku.
Ciasto rozwijamy i wykrawamy koła. Nadziewamy farszem i sklejamy. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. Podajemy z pomidorami.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/09/Pierogi-z-kasza-jaglana.html