Wykonanie
Kolejny przepis z Pikniku Smakoszy . Brownie, bez
czekolady, bo akurat nie miałam w domu, a na pomysł takiego brownie wpadłam w ostatniej chwili. W poszukiwaniu
spodu bez
czekolady znalazłam ten przepis . Resztę dodałam już sama.Przepis na to ciasto pojawił się też dzisiaj w Kurierze Lubelskim wraz z relacją z sobotniego spotkania.

Składniki (na blachę o wym. 23 x 23 cm.):140 g
masła2
jajka35 g
cukru trzcinowego150 g
cukru2 łyżki zaparzonej
kawy1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego75 g
kakao niesłodzonegoszczypta
soli80 g
mąki pszennej250 g
serka śmietankowego1
jajko50 g
cukru½ łyżeczki ekstraktu
waniliowegook. 200 g
jeżyn
Wykonanie:Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Dodajemy
jajka,
cukry,
kawy,
wanilię i dokładnie mieszamy rózgą. Przesiewamy
kakao i
sól ponownie dobrze mieszamy. Dodajemy przesianą
mąkę i mieszamy widelcem tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do formy. Na masę kładziemy opłukane
jeżyny.
Ser,
jajko,
cukier i ekstrakt miksujemy na gładką masę. Wylewamy na
owoce. Nożem robimy zygzaki. Ciasto pieczemy około 25 - 30 minut, do suchego patyczka.