ßßß Cookit - przepis na Marmurkowe brownie z jeżynami

Marmurkowe brownie z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z Pikniku Smakoszy . Brownie, bez czekolady, bo akurat nie miałam w domu, a na pomysł takiego brownie wpadłam w ostatniej chwili. W poszukiwaniu spodu bez czekolady znalazłam ten przepis . Resztę dodałam już sama.Przepis na to ciasto pojawił się też dzisiaj w Kurierze Lubelskim wraz z relacją z sobotniego spotkania.
Składniki (na blachę o wym. 23 x 23 cm.):
140 g masła
2 jajka
35 g cukru trzcinowego
150 g cukru
2 łyżki zaparzonej kawy
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 g kakao niesłodzonego
szczypta soli
80 g mąki pszennej
250 g serka śmietankowego
1 jajko
50 g cukru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
ok. 200 g jeżyn
Wykonanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Dodajemy jajka, cukry, kawy, wanilię i dokładnie mieszamy rózgą. Przesiewamy kakao i sól ponownie dobrze mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy widelcem tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do formy. Na masę kładziemy opłukane jeżyny.
Ser, jajko, cukier i ekstrakt miksujemy na gładką masę. Wylewamy na owoce. Nożem robimy zygzaki. Ciasto pieczemy około 25 - 30 minut, do suchego patyczka.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/08/Marmurkowe-brownie-z-jezynami.html