ßßß Cookit - przepis na Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Szkoda mi było zostawić 80 ml kremówki, więc dałam wszystko. No i popsułam. To znaczy tylko wygląd, bo smak wyśmienity. Zniknęła w tempie błyskawicznym, więc chyba powtórzę jeszcze w innym konfiguracjach owocowych, z odpowiednią ilością kremu. Tak, aby nie zatopić owoców. Przepis na podstawie Kuchni w Zielen i i White Plate (podaję z odpowiednią ilością kremu).
Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
140 g zimnego masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1 żółtko
Na krem:
120 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
2 jajka
50 g mąki pszennej
300 g truskawek
Wykonanie:
Przesianą mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy palcami. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Ciastem wykładamy formę do tarty i nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groszek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy papier i groszek.
Przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki poza owocami miksujemy, aż masa będzie gładka. Na podpieczone ciasto wykładamy umyte i osuszone owoce. Zalewamy masą i pieczemy przez około 30 minut, aż krem się zetnie.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/06/Tarta-truskawkowa.html