Wykonanie
Szkoda mi było zostawić 80 ml kremówki, więc dałam wszystko. No i popsułam. To znaczy tylko wygląd, bo smak wyśmienity. Zniknęła w tempie błyskawicznym, więc chyba powtórzę jeszcze w innym konfiguracjach
owocowych, z odpowiednią ilością kremu. Tak, aby nie zatopić
owoców. Przepis na podstawie Kuchni w Zielen i i White
Plate (podaję z odpowiednią ilością kremu).

Składniki:Na ciasto:250 g
mąki pszennej140 g zimnego
masła2 łyżki
cukru trzcinowego1
żółtko
Na krem:120 ml
śmietany kremówki50 g
cukru pudru2
jajka50 g
mąki pszennej300 g
truskawek
Wykonanie:Przesianą
mąkę mieszamy z
cukrem. Dodajemy pokrojone
masło i wyrabiamy palcami. Dodajemy
żółtko i szybko zagniatamy.
Ciastem wykładamy formę do tarty i nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy
groszek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy papier i
groszek.Przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki poza
owocami miksujemy, aż masa będzie gładka. Na podpieczone ciasto wykładamy umyte i osuszone
owoce. Zalewamy masą i pieczemy przez około 30 minut, aż krem się zetnie.