Wykonanie
Ten przepis, z gazety country living mam już od kilku lat i od początku chciałam go wypróbować. Kiedy dostałam do przetestowania butelkę
musującego wina pomarańczowego Burnarj, pomyślałam, że wreszcie nadarza się wspaniała okazja. Nie myliłam się.
Galaretka cudowna, a
bita śmietana to dopiero to. Nie sądziłam, że
bita śmietana może tak smakować. Polecam nie tylko wielbicielom
wina.

Składniki:300 ml
białego wina (u mnie Brut Nature)150 ml
wody110 g
cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą
wanilią)2 łyżki
żelatynyNa
śmietankę:60 ml
wina30 g
cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą
wanilią)150 ml
śmietany kremówki
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej
wody.
Wino i
wodę wlewamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy
cukier, stawiamy na gaz i gotujemy mieszając, aż
cukier się rozpuści. Podgrzewamy do momentu kiedy zacznie się gotować. Natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą
żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła. Czekamy aż troszkę przestygnie i przelewamy do kieliszków. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.Kiedy
galaretka stężeje przygotowujemy
winną śmietankę. Wszystkie składniki ubijamy mikserem w głębokiej misie. Kiedy
śmietanka zgęstnieje przykładamy na
galaretkę. Podajemy natychmiast lub po schłodzeniu.