ßßß Cookit - przepis na Kruszonkowa szarlotka z żurawiną

Kruszonkowa szarlotka z żurawiną

nazwa

Wykonanie

U naszych przyjaciół jedliśmy nie tylko przepyszny chleb. Jedliśmy też tę oto szarlotkę. Była tak dobra, że ślinka cieknie nawet na samą myśl o niej. Do tego okazało się, że powstała na podstawie przepisu Agnieszki .
Nie będę podawała Wam całego przepisu, bo nawet nie przyłożyłam ręki do upieczenia tego ciasta. Wiem jednak z dobrze poinformowanych źródeł, że mąka użyta w tym konkretnym cieście to połączenie zwykłej pszennej i orkiszowej. Do tego żurawina była duszona w soku z 2 pomarańczy, a następnie połączona z jabłkami. Przyznajcie sami, to musiało smakować wybornie.
O. dziękujemy jeszcze raz za te przemiłe i przesmaczne dni u Was.
Składniki:
Kruszonka:
250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
250 g miękkiego masła
50 g migdałów bez skórki, posiekanych
Nadzienie:
2 słoiki musu jabłkowego (po 370 g każdy)
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
100 g żurawiny
sok z 2 pomarańczy
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/03/Kruszonkowa-szarlotka-z-zurawina.html