ßßß Cookit - przepis na Kruszonka jabłkowo-bananowa

Kruszonka jabłkowo-bananowa

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam kruszonki. Na przyjście mojej koleżanki postanowiłam przygotować wersję z bananami. Najbardziej posmakowała mojemu mężowi, jak dla mnie i mojej koleżanki odrobinkę za słodkie.
Przepis na kruszonkę w oparciu o marcowy numer Delicious, spód owocowy jest ode mnie.
Składniki:
500 g bananów (3 - 4 duże)
500 g jabłek
100 g malin (dałam mrożone)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
100 g masła
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
75 g płatków owsianych
80 g cukru trzcinowego
garść orzechów włoskich posiekanych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować naczynie żaroodporne.
Mąkę wsypać do miski. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Wyrobić palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki owsiane, cukier i posiekane orzechy. Wymieszać.
Jabłka i banany pokroić i włożyć na naczynia. Dodać maliny. Posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać. Owoce posypać przygotowaną kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, aż kruszonka będzie lekko brązowa.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/03/Kruszonka-jablkowo-bananowa.html