Dzisiaj drugi numer "Lawendowego Domu" a w nim moja kruszonka. Zapraszam do lektury i do częstowania się.Składniki:4 kwaśne jabłka2 banany75 g świeżej żurawiny2 łyżki mąki ziemniaczanej50 g mąki pszennej pełnoziarnistej50 g zmielonych orzechów (tym razem dałam mielone migdały)50 g masła25 g cukru trzcinowegoGarść płatków migdałówWykonanie:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Jabłka myjemy, obieramy i dzielimy na kawałki. Wkładamy do miski razem z żurawinami i pokrojonymi na plasterki bananami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Owocową mieszankę wkładamy do 4 – 5 kokilek (ewentualnie jednej większej formy do zapiekania).Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i zmielone orzechy dokładnie mieszamy. Masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki z orzechami. Palcami rozcieramy masło z mąką tak, aby powstały grudki. Następnie dodajemy cukier i płatki migdałów i szybko mieszamy. Kruszonką posypujemy owoce. Deser zapiekamy przez około 25 minut, do czasu kiedy wierzch kruszonki będzie złoty.Podajemy na ciepło, po lekkim przestudzeniu./wydrukuj przepis/