ßßß Cookit - przepis na Kruszonka żurawinowo-orzechowa i Lawendowy Dom

Kruszonka żurawinowo-orzechowa i Lawendowy Dom

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj drugi numer "Lawendowego Domu" a w nim moja kruszonka. Zapraszam do lektury i do częstowania się.
Składniki:
4 kwaśne jabłka
2 banany
75 g świeżej żurawiny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g zmielonych orzechów (tym razem dałam mielone migdały)
50 g masła
25 g cukru trzcinowego
Garść płatków migdałów
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Jabłka myjemy, obieramy i dzielimy na kawałki. Wkładamy do miski razem z żurawinami i pokrojonymi na plasterki bananami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Owocową mieszankę wkładamy do 4 – 5 kokilek (ewentualnie jednej większej formy do zapiekania).
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i zmielone orzechy dokładnie mieszamy. Masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki z orzechami. Palcami rozcieramy masło z mąką tak, aby powstały grudki. Następnie dodajemy cukier i płatki migdałów i szybko mieszamy. Kruszonką posypujemy owoce. Deser zapiekamy przez około 25 minut, do czasu kiedy wierzch kruszonki będzie złoty.
Podajemy na ciepło, po lekkim przestudzeniu.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/03/Kruszonka-zurawinowo-orzechowa-i-Lawendowy-Dom.html