ßßß Cookit - przepis na Mazurek jak szarlotka

Mazurek jak szarlotka

nazwa

Wykonanie

Pisałam już tutaj nie raz, że szarlotka to u mnie w domu ciasto numer jeden. Postanowiłam przygotować szarlotkę w postaci mazurka. Bardzo nam posmakowało.
Składniki (na formę 21x25 cm):
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżka śmietany
5 jabłek
25 g cukru trzcinowego
garść płatków migdałów
Wykonanie:
Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, śmietanę, cukier i zagniatamy jak najszybciej ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto wygniatamy na blasze tak, aby powstały ranty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.
W czasie, kiedy ciasto się podpieka obieramy i kroimy jabłka. Podsmażamy je z cukrem w garnku lub na patelni. Wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut, aż ranty będą lekko złociste.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/03/Mazurek-jak-szarlotka.html