Wykonanie
Pisałam już tutaj nie raz, że szarlotka to u mnie w domu ciasto numer jeden. Postanowiłam przygotować szarlotkę w postaci mazurka. Bardzo nam posmakowało.

Składniki (na formę 21x25 cm):150 g
mąki pszennej100 g
masła50 g
cukru trzcinowego1
jajko1 łyżka
śmietany5
jabłek25 g
cukru trzcinowegogarść
płatków migdałów
Wykonanie:Przesianą
mąkę siekamy z
masłem. Dodajemy
żółtko,
śmietanę,
cukier i zagniatamy jak najszybciej ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto wygniatamy na blasze tak, aby powstały ranty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.W czasie, kiedy ciasto się podpieka obieramy i kroimy
jabłka. Podsmażamy je z
cukrem w garnku lub na patelni. Wykładamy na podpieczony spód, posypujemy
płatkami migdałów i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut, aż ranty będą lekko złociste.