Wykonanie
Nareszcie naprawdę cesarski, mając w pamięci moje poprzednie omlety, które nijak nie przypominały wyglądem tego. Jestem zadowolona z jego wyglądu i samych zdjęć - bo o smaku chyba już nie muszę wspominać, prawda? To zdecydowanie mój ulubiony omlet!/1 porcja/- 1/4 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1
jajko- 1/4 szklanki
mleka
- 1 małe
jabłko- 1 łyżeczka
cukru trzcinowego- 2 łyżki
rodzynek- 1 łyżeczka
masłaJabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Białko oddzielamy od
żółtka, a następnie miksujemy
żółtko z
mąką i
mlekiem. W oddzielnym naczyniu ubijamy
białko z
cukrem. Obie masy mieszamy ze sobą delikatnie, a następnie dodajemy
jabłko. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1/2 łyżeczki
masła, po czym wlewamy masę, a gdy spód się zetnie, zsuwamy omlet na talerz i wrzucamy na patelnię drugą stroną, na spód dając pozostałą
masło. Kiedy omlet będzie złocisty, dzielimy go na kawałki drewnianą szpatułką lub "rwiemy" widelcem. Podajemy lekko oprószony
cukrem pudrem.
