ßßß
składniki na tortownicę o średnicy 20cm (8-10 porcji)kruszonka:- 2 łyżki pełnoziarnistej pszennej mąki- 2 łyżki płatków migdałowych- 2 łyżki płatków owsianych- ¼ szkl cukru trzcinowego- ¼ łyżeczki soli- 2 łyżki masłaciasto:- 2 duże jajka- 1 ¼ szkl cukru trzcinowego (dałam 1)- ½ łyżeczki soli- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (dałam kilka kropli aromatu)- 6 łyżek roztopionego masła- 1 ¼ szkl pełnoziarnistej mąki pszennej- 1 ½ szkl rabarbaru pokrojonego w kawałki grubości ok. 1,5cmFormę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.Rozgrzać piekarnik do 175°C.Przygotować kruszonkę: w małej misce wymieszać suche składniki (mąkę, migdały, płatki, cukier i sól). Dodać masło i rękami lub widelcem ugniatać, aż zrobią się grudki mniej więcej wielkości groszku, odstawić na bok.W dużej misce wymieszać jajka, cukier, sól i ekstrakt/aromat migdałowy. Najlepiej mikserem, ok. 5 minut, aż masa potroi swoją objętość.Wlać rozpuszczone masło, dodać mąkę i kawałki rabarbaru, dokładnie wymieszać.Przełożyć do przygotowanej foremki i wygładzić powierzchnię.Równomiernie posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.Piec 60-75 minut, aż wierzch będzie złoto-brązowy, a wbita w środek wykałaczka, wyjdzie sucha.Wyjąć z foremki dopiero, jak całkiem ostygnie.
źródło: blog Bob Vivant