Wykonanie
Widziałam, że można już kupić
rabarbar, więc postanowiłam podzielić się z
Wami moim zaległym zeszłorocznym przepisem. Przygotowałam to ciasto pod koniec sezonu i zanim się zebrałam,
rabarbar zniknął ze straganów, dlatego cierpliwie czekałam na jego powrót. Nie chciałam publikować przepisu po sezonie, bo ciasto było tak pyszne, że szkoda by było o nim zapomnieć zanim będzie można je upiec. A teraz już nie ma przeszkód :)

składniki na tortownicę o średnicy 20cm (8-10 porcji)kruszonka:- 2 łyżki pełnoziarnistej
pszennej mąki- 2 łyżki
płatków migdałowych- 2 łyżki
płatków owsianych- ¼ szkl
cukru trzcinowego- ¼ łyżeczki
soli- 2 łyżki
masłaciasto:- 2 duże
jajka- 1 ¼ szkl
cukru trzcinowego (dałam 1)- ½ łyżeczki
soli- 1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego (dałam kilka kropli aromatu)- 6 łyżek roztopionego
masła- 1 ¼ szkl pełnoziarnistej
mąki pszennej- 1 ½ szkl
rabarbaru pokrojonego w kawałki grubości ok. 1,5cmFormę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.Rozgrzać piekarnik do 175°C.Przygotować kruszonkę: w małej misce wymieszać suche składniki (
mąkę,
migdały,
płatki,
cukier i
sól). Dodać
masło i rękami lub widelcem ugniatać, aż zrobią się grudki mniej więcej wielkości
groszku, odstawić na bok.W dużej misce wymieszać
jajka,
cukier,
sól i ekstrakt/aromat
migdałowy. Najlepiej mikserem, ok. 5 minut, aż masa
potroi swoją objętość.Wlać rozpuszczone
masło, dodać
mąkę i kawałki
rabarbaru, dokładnie wymieszać.Przełożyć do przygotowanej foremki i wygładzić powierzchnię.Równomiernie posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.Piec 60-75 minut, aż wierzch będzie złoto-brązowy, a wbita w środek wykałaczka, wyjdzie sucha.Wyjąć z foremki dopiero, jak całkiem ostygnie.

źródło: blog Bob Vivant