ßßß Cookit - przepis na PEŁNOZIARNISTE CIASTO Z RABARBAREM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

PEŁNOZIARNISTE CIASTO Z RABARBAREM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Widziałam, że można już kupić rabarbar, więc postanowiłam podzielić się z Wami moim zaległym zeszłorocznym przepisem. Przygotowałam to ciasto pod koniec sezonu i zanim się zebrałam, rabarbar zniknął ze straganów, dlatego cierpliwie czekałam na jego powrót. Nie chciałam publikować przepisu po sezonie, bo ciasto było tak pyszne, że szkoda by było o nim zapomnieć zanim będzie można je upiec. A teraz już nie ma przeszkód :)
składniki na tortownicę o średnicy 20cm (8-10 porcji)
kruszonka:
- 2 łyżki pełnoziarnistej pszennej mąki
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki płatków owsianych
- ¼ szkl cukru trzcinowego
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
ciasto:
- 2 duże jajka
- 1 ¼ szkl cukru trzcinowego (dałam 1)
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (dałam kilka kropli aromatu)
- 6 łyżek roztopionego masła
- 1 ¼ szkl pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 ½ szkl rabarbaru pokrojonego w kawałki grubości ok. 1,5cm
Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 175°C.
Przygotować kruszonkę: w małej misce wymieszać suche składniki (mąkę, migdały, płatki, cukier i sól). Dodać masło i rękami lub widelcem ugniatać, aż zrobią się grudki mniej więcej wielkości groszku, odstawić na bok.
W dużej misce wymieszać jajka, cukier, sól i ekstrakt/aromat migdałowy. Najlepiej mikserem, ok. 5 minut, aż masa potroi swoją objętość.
Wlać rozpuszczone masło, dodać mąkę i kawałki rabarbaru, dokładnie wymieszać.
Przełożyć do przygotowanej foremki i wygładzić powierzchnię.
Równomiernie posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piec 60-75 minut, aż wierzch będzie złoto-brązowy, a wbita w środek wykałaczka, wyjdzie sucha.
Wyjąć z foremki dopiero, jak całkiem ostygnie.
źródło: blog Bob Vivant
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/05/Pelnoziarniste-ciasto-z-rabarbarem-i-migdalowa.html