Wykonanie

Pyszne , soczyste
owoce zapieczone pod pełnoziarnistą kruszonką z chrupiącymi
orzechami i
migdałami..........to nic innego jak kolejna wersja popularnych crumbli.Zapach pieczonych
śliwek i
maślanego ciasta z dodatkiem
orzechów i
migdałów trochę kojarzy mi się już z nadchodzącą jesienią. Nic
dziwnego, dojrzałe , słodkie
śliwki to przecież
owoce złotej
pory roku. Korzystajmy więc z jej dobrodziejstw i jedzmy
śliwki.....w każdej postaci.


kruszonka:120 g
mąki pełnoziarnistej4 łyżki
otrębów pszennych lub owsianych50 g
cukru trzcinowego100 g
masła2 łyżki pokrojonych
migdałów /słupki/2 łyżki pokrojonych
orzechóworaz:600 g
śliwek2 łyżeczki
cukru waniliowego0,5 łyżeczki
cynamonu4 łyżki
otrębowych chrupek1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
płatków migdałowychWykonanie:

Wszystkie składniki sypkie przesypać do miski, wymieszać.Dodać miękkie
masło i palcami wyrobić kruszonkę.Dodać pokrojone
orzechy i
migdały.
Śliwki umyć, usunąć pestki , przekroić na pół.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym / ok.3/4 wysokości/.Posypać
mąką ziemniaczaną,
cukrem waniliowym ,
cynamonem i chrupkami otrębowymi.Przykryć przygotowaną kruszonką , posypać
płatkami migdałowymi.Naczynie wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.CUpieczony deser przestudzić.Podawać jeszcze ciepły z dodatkiem
lodów .
