ßßß Cookit - przepis na Śliwki pod pełnoziarnistą kruszonką

Śliwki pod pełnoziarnistą kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pyszne , soczyste owoce zapieczone pod pełnoziarnistą kruszonką z chrupiącymi orzechami i migdałami..........
to nic innego jak kolejna wersja popularnych crumbli.
Zapach pieczonych śliwek i maślanego ciasta z dodatkiem orzechów i migdałów trochę kojarzy mi się już z nadchodzącą jesienią. Nic dziwnego, dojrzałe , słodkie śliwki to przecież owoce złotej pory roku. Korzystajmy więc z jej dobrodziejstw i jedzmy śliwki.....w każdej postaci.
kruszonka:
120 g mąki pełnoziarnistej
4 łyżki otrębów pszennych lub owsianych
50 g cukru trzcinowego
100 g masła
2 łyżki pokrojonych migdałów /słupki/
2 łyżki pokrojonych orzechów
oraz:
600 g śliwek
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu
4 łyżki otrębowych chrupek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki sypkie przesypać do miski, wymieszać.
Dodać miękkie masło i palcami wyrobić kruszonkę.
Dodać pokrojone orzechy i migdały.
Śliwki umyć, usunąć pestki , przekroić na pół.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym / ok.3/4 wysokości/.
Posypać mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym , cynamonem i chrupkami otrębowymi.
Przykryć przygotowaną kruszonką , posypać płatkami migdałowymi.
Naczynie wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C
Upieczony deser przestudzić.
Podawać jeszcze ciepły z dodatkiem lodów .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/09/sliwki-pod-penoziarnista-kruszonka.html