ßßß
Wracam do blogowania (do gotowania wróciłam dawniej :D) po kilkunastodniowej nieobecności z ze zdrowszą i bogatszą w składniki wersją szarlotki. W cieście kruchym jest mąka żytnia z niewielkim dodatkiem pszennej. Kruszonka to amarantus, otręby, siemię... Porzeczki nadają oryginalnego smaku jabłkom, a całość jak dla mnie smakuje wspaniale.
/blacha około 20cm x 30 cm/ciasto:150g mąki żytniej3 łyżki mąki pszennej100g mąki ziemniaczanej1/4 szklanki cukru trzcinowego150g masła1 jajkoowoce:1,5 kg jabłek1 łyżka masła1/2 szklanki cukru trzcinowego1 łyżka cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonu1 szklanka czerwonych porzeczekwierzch:2 łyżki zmielonego siemienia lnianego3 łyżki otrębów owsianych3 łyżki amarantusa4 łyżki mąki żytniej2 łyżki cukru trzcinowego1/2 szklanki zmielonych ulubionych orzechów ( ja użyłam brazylijskich)80g masłaBlachę wyłożyć papierem do pieczenia.Mąkę żytnią, pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem. Dodać jajko i pokrojone na kawałki na masło. Zagnieść ręcznie lub przy pomocy miksera.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.Do miski wsypać wszystkie suche składniki na wierzch. Dodać masło. Rozetrzeć palcami, aby powstała kruszonka. Wstawić do lodówki.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na niewielkie kawałki - około 2 cm. Na dużej patelni roztopić masło, wrzucić jabłka i wsypać cukier. Wymieszać. Dodać cukier waniliowy i cynamon. Ponownie wymieszać. Smażyć około 15 minut mieszając co pewien czas aż jabłka będą miękkie.Blachę wylepić ciastem. Wyłożyć na nie jabłka, położyć porzeczki. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 65 minut.Smacznego!