Wykonanie

Wracam do blogowania (do gotowania wróciłam dawniej :D) po kilkunastodniowej nieobecności z ze zdrowszą i bogatszą w składniki wersją szarlotki. W cieście kruchym jest
mąka żytnia z niewielkim dodatkiem pszennej. Kruszonka to
amarantus,
otręby, siemię...
Porzeczki nadają oryginalnego smaku
jabłkom, a całość jak dla mnie smakuje wspaniale.

/blacha około 20cm x 30 cm/ciasto:150g
mąki żytniej3 łyżki
mąki pszennej100g
mąki ziemniaczanej1/4 szklanki
cukru trzcinowego150g
masła1
jajkoowoce:1,5 kg
jabłek1 łyżka
masła1/2 szklanki
cukru trzcinowego1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
cynamonu1 szklanka czerwonych
porzeczekwierzch:2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego3 łyżki
otrębów owsianych3 łyżki
amarantusa4 łyżki
mąki żytniej2 łyżki
cukru trzcinowego1/2 szklanki zmielonych ulubionych
orzechów ( ja użyłam brazylijskich)80g
masłaBlachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę żytnią, pszenną i ziemniaczaną wymieszać z
cukrem. Dodać
jajko i pokrojone na kawałki na
masło. Zagnieść ręcznie lub przy pomocy miksera.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.Do miski wsypać wszystkie suche składniki na wierzch. Dodać
masło. Rozetrzeć palcami, aby powstała kruszonka. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na niewielkie kawałki - około 2 cm. Na dużej patelni roztopić
masło, wrzucić
jabłka i wsypać
cukier. Wymieszać. Dodać
cukier waniliowy i
cynamon. Ponownie wymieszać. Smażyć około 15 minut mieszając co pewien czas aż
jabłka będą miękkie.Blachę wylepić
ciastem. Wyłożyć na nie
jabłka, położyć
porzeczki. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 65 minut.Smacznego!
