Wykonanie
Naszła mnie ochota na domowe burgery. A do burgerów potrzebne są
bułki. Postanowiłam zmodyfikować ten przepis i zrobić
bułki choć częściowo z
mąki razowej. Eksperyment udany.
Bułki wyszły niezwykle miękkie i puszyste. Do powtórzenia na pewno.

Składniki:185 ml ciepłego
mleka2 łyżki
masła, roztopionego i ostudzonego1,5 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży instant1
jajko180 g
mąki pszennej razowej 160 g
mąki pszennej typ 500Do posmarowania
bułek:2 - 3 łyżki
mlekasezam
Wykonanie:
Mleko,
masło,
cukier i
drożdże włożyć do miski i wymieszać. Odstawić na kilka minut, aż zacznie bąblować. Następnie dodać
jajko i
mąkę. Wyrobić ciasto (ja robiłam to robotem).Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.Ciasto odgazować, podzielić na 8 części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. W
między czasie rozgrzać piekarnik do 200 st C.Wyrośnięte bułeczki posmarować
mlekiem i posypać
sezamem. Piec 13-15 minut.Po upieczeniu ostudzić.