ßßß
Składniki na około 10 bułeczek:*temperatura pokojowa570 g maki pszennej typ 50012 g drożdży instant ( mogą być świeże 2,5 grama ale trzeba zrobić rozczyn)175 ml mleka85 g masła4 łyżki cukrupół płaskiej łyżeczki soli2 jajka do ciasta plus 1 jajo do smarowania bułekWykonanie:Gdy świeże: W naczyniu umieścić wszystkie składniki oprócz 1 łyżki cukru i drożdży i mleka. Do rondelka przelać mleko, lekko podgrzać. Połowę mleka dodać do naczynia ze składnikami a z drugiej połowy przygotować rozczyn drożdżowy. Dodać do mleka rozkruszone drożdże i łyżkę cukru, pomieszać. Gdy drożdże zaczną pęcznieć dodać do ciasta i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, nakryć ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Nie podsypywać zbyt duo mąką, nie powinno być w ogóle takiej potrzeby.Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Uformować wałek, podzielić na 11 części. Ta 11 część posłuży nam do uformowania żabich oczek.
Z kawałków formować kulki. Ja robiłam to tak, że zbierałam ciasto do środka - to jest spód bułeczki (zdj. poniżej). Dzięki temu wierzch był gładki.
Bułeczki pozostawić jeszcze na pół godziny, przykryte - aby podrosły.
Teraz zabieramy się za oczy. Z 11 części ciasta formujemy łezki. Następnie nożem z ostrym czubkiem nakłuwamy w bułkach dwa otwory na głębokość około 1 -2 cm, nieco je rozszerzając. Wkładamy w to miejsce kawałek ciasta.
Roztrzepać jajko, wierzch bułeczek dokładnie nim wysmarować. Dzięki temu ładnie się zarumienią.
Bułeczki piec na papierze do pieczenia, lekko omączonym. Przepis który znalazłam (Ź ródło) podawał by bułki piec w 190 stopniach przez 15 minut. Jednak po tym czasie bułeczki przypaliły się a w środku było surowe lejące ciasto. Zmieniłam taktykę - temperaturę zmniejszyłam do 160 stopni, włączyłam termoobieg i piekłam 40 minut. Wyszło super!Bułeczki kroić kiedy są już chłodne.
Smacznego, cieplutko pozdrawiam. Kasia :)