Wykonanie
Zrobiłam krem
limonkowy, a wieczorem zasiadłam z córcią, żeby obejrzeć 30 minut Jamiego. Jak tylko pojawił się deser, aż się uśmiechnęłam. Okazało się, że lemon
curd był potrzebny. Córcia od razu powiedziała : Zrobimy jutro? Zrobiłyśmy. Nie do końca tak, jak proponował Jamie. Nasza wersja bez
jogurtu, czy
bitej śmietany. Sama
słodycz domowych
bezowych wianuszków i cudowna kwaskowatość kremu
limonkowego.

Składniki (na około 6 sztuk):2
białka90 g
cukruszczypta
soliok. 12 łyżek kremu
limonkowego (lub
cytrynowego)6
malinmięta
Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli. Kiedy są już dość mocno ubite, dodajemy powoli
cukier, cały czas ubijając. Ubijamy do czasu, aż masa stanie się błyszcząca. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Wyciskamy gniazdka (spód i wysokie boki)
Bezy pieczemy przez około 60 minut. Wyjmujemy i studzimy.Na przestudzone
spody nakładamy łyżką krem
limonkowy. Na wierzch kładziemy
malinę i
miętę do dekoracji.

/wydrukuj przepis/