Wykonanie
Jakie
bezy lubicie? Tradycyjne, smakowe czy w wersji
tortu bezowego z
bitą śmietaną i świeżymi owocami? Ja lubię
bezy: małe, duże, ze
śmietaną,
owocami,
kawowe,
kakaowe,
cytrynowe... Zwykle robię
bezy tradycyjne czyli białe, a dzisiaj padło na
kakaowe. Jak dzieci zobaczyły
bezy to powiedziały: "Mama? A gdzie są normalne, białe bezy?" :) Jak widać tradycja zwyciężyła, ale czasem warto poeksperymentować chociaż dla treningu, ale z taką lekcją, żeby pamiętać, aby zrobić dwie wersje dla dzieci i dorosłych :) Smacznego!
SKŁADNIKI5
białek15 czubatych łyżek
cukru (po 3 łyżki
cukru na 1
białko)
sól2 łyżeczki
kakao (ilość wg uznania)sok z połowy
cytrynyJAK TO ZROBIĆ
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce
cukru do uzyskania jednolitej błyszczącej masy. Miksujemy ok. 10 minut.Przesiewamy
kakao, wlewamy
sok z cytryny (bez pestek). Mieszamy kilka
razy łyżką, tak żeby powstały smugi z
kakao (zdjęcie powyżej), a nie jednolita
kakaowa masa.Piekarnik nagrzewamy do 100*C. W tym czasie nakładamy
bezy blisko siebie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezy wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego lub nakładamy za pomocą dwóch małych łyżeczek tzn. nabieramy na jedną łyżeczkę masę
bezową, a drugą ściągamy.Suszymy ok. 1,5 - 2 godzin w temperaturze 100*C, góra-dół. Drzwiczki muszą być lekko uchylone. Zawsze wkładam w drzwiczki drewnianą łyżkę i tak suszę
bezy, żeby się "nie spociły". Jeżeli
bezy będą już suche to wyłączamy, zamykamy piekarnik i czekamy do całkowitego wysuszenia.Smacznego!
Biorę udział w akcji kulinarnej: