Wykonanie
Udało mi się wyhodować
dynie butternut z nasionek od Bei . Są cudowne w smaku, lekko słodkawe, zupełnie inne niż orzechowa hokkaido.

Długo zwlekałam z pierwszym daniem, ale
sałatka pokazana przez Beatkę podbiła moje
serce. Tak upieczone warzywa możecie spokojnie zjadać same (tak robiła moja córcia z
brokułem), albo
sałatkę zabrać na obiad do pracy.

Składniki:1 średniej wielkości
dynia butternut (dałam pół butternut i pół hokkaido)1 duży
brokuł2-3 ząbki
czosnkukilka łyżek
oliwysól,
pieprz do smakuulubione
przyprawy (np. ulubiona mieszanka
curry)dodatki :
ser pleśniowy,
orzeszki piniowe lub włoskie, ugotowany bulgur,
soczewica,
ryż czy np. quinoa (dałam
kaszę gryczaną i
orzechy włoskie)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 200-220°C.
Dynię obrać i pokroić na 1-1,5 cm grubości plastry (lub bezpośrednio w kostkę).
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, dobrze osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Czosnek przecisnąć przez praskę i połowę wymieszać z 1-2 łyżkami
oliwy, a następnie polać różyczki
brokuła, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać.Pozostały
czosnek wymieszać z 2 łyżkami
oliwy i ok. 2 łyżeczkami przypraw i posmarować (pędzelkiem) ułożoną na blasze
dynię. Piec warzywa do miękkości (ok. 15-20 minut).Podawać z dodatkiem
pleśniowego sera (lub startego pecorino), uprażonych na suchej patelni
orzechów i / lub ugotowanego
ryżu,
kaszy czy
soczewicy.


/wydrukuj przepis/