ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonej dyni i brokuła

Sałatka z pieczonej dyni i brokuła

nazwa

Wykonanie

Udało mi się wyhodować dynie butternut z nasionek od Bei . Są cudowne w smaku, lekko słodkawe, zupełnie inne niż orzechowa hokkaido.
Długo zwlekałam z pierwszym daniem, ale sałatka pokazana przez Beatkę podbiła moje serce. Tak upieczone warzywa możecie spokojnie zjadać same (tak robiła moja córcia z brokułem), albo sałatkę zabrać na obiad do pracy.
Składniki:
1 średniej wielkości dynia butternut (dałam pół butternut i pół hokkaido)
1 duży brokuł
2-3 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz do smaku
ulubione przyprawy (np. ulubiona mieszanka curry)
dodatki : ser pleśniowy, orzeszki piniowe lub włoskie, ugotowany bulgur, soczewica, ryż czy np. quinoa (dałam kaszę gryczaną i orzechy włoskie)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200-220°C.
Dynię obrać i pokroić na 1-1,5 cm grubości plastry (lub bezpośrednio w kostkę). Brokuła umyć, podzielić na różyczki, dobrze osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Czosnek przecisnąć przez praskę i połowę wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy, a następnie polać różyczki brokuła, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać.
Pozostały czosnek wymieszać z 2 łyżkami oliwy i ok. 2 łyżeczkami przypraw i posmarować (pędzelkiem) ułożoną na blasze dynię. Piec warzywa do miękkości (ok. 15-20 minut).
Podawać z dodatkiem pleśniowego sera (lub startego pecorino), uprażonych na suchej patelni orzechów i / lub ugotowanego ryżu, kaszy czy soczewicy.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/10/Salatka-z-pieczonej-dyni-i-brokula.html