ßßß
Długo zwlekałam z pierwszym daniem, ale sałatka pokazana przez Beatkę podbiła moje serce. Tak upieczone warzywa możecie spokojnie zjadać same (tak robiła moja córcia z brokułem), albo sałatkę zabrać na obiad do pracy.
Składniki:1 średniej wielkości dynia butternut (dałam pół butternut i pół hokkaido)1 duży brokuł2-3 ząbki czosnkukilka łyżek oliwysól, pieprz do smakuulubione przyprawy (np. ulubiona mieszanka curry)dodatki : ser pleśniowy, orzeszki piniowe lub włoskie, ugotowany bulgur, soczewica, ryż czy np. quinoa (dałam kaszę gryczaną i orzechy włoskie)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 200-220°C.Dynię obrać i pokroić na 1-1,5 cm grubości plastry (lub bezpośrednio w kostkę). Brokuła umyć, podzielić na różyczki, dobrze osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia.Czosnek przecisnąć przez praskę i połowę wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy, a następnie polać różyczki brokuła, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać.Pozostały czosnek wymieszać z 2 łyżkami oliwy i ok. 2 łyżeczkami przypraw i posmarować (pędzelkiem) ułożoną na blasze dynię. Piec warzywa do miękkości (ok. 15-20 minut).Podawać z dodatkiem pleśniowego sera (lub startego pecorino), uprażonych na suchej patelni orzechów i / lub ugotowanego ryżu, kaszy czy soczewicy.
/wydrukuj przepis/