ßßß
Składniki:75 g mąki pszennej1/2 łyżeczki mixed spice (czyli przyprawy korzennej, ja dałam cynamon)75 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ja dałam troszkę więcej)25 g płatków owsianych górskich125 g masła lub margaryny50 g brązowego cukru (dałam trzcinowy demerara)25 g rodzynek (dałam daktyle)30 ml mlekaWykonanie:Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Przesiać mąkę, przyprawy do miski, dodać mąkę pełnoziarnistą, cukier i płatki. Wymieszać. Dodać masło i palcami rozkruszać tak, jak do kruszonki. Pod koniec dodać mleko i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie podsypać odrobiną mąki. Dodać rodzynki (u mnie posiekane daktyle) i ponownie zagnieść. Na powierzchnię oprószoną mąką wyłożyć ciasto. Rozwałkować dość cienko. Wykrajać kółka, która kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut, studzić na kratce./wydrukuj przepis/