ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z czereśniami

Drożdżówki z czereśniami

nazwa

Wykonanie

2 skrzynki owoców zobowiązują. Część zjedzona "na surowo", część zamknięta w słoiczkach z dżemami, ale na wyjście też będzie coś potrzebne. A czy jest coś lepszego niż domowe drożdżówki z owocami?
Składniki:
500 g mąki (+ ewentualnie więcej do podsypania)
1 niepełna szklanka mleka
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
1 jajko
1 niepełna szklanka cukru
100 g masła
pół kilograma czereśni (waga z pestkami)
odrobina mleka do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:
Mleko z masłem lekko podgrzewamy i mieszamy tak, aby masło się rozpuściło. Odstawiamy do lekkie przestygnięcia (musi być letnie). Pozostałe składniki (poza czereśniami) wrzucamy do miski. Dolewamy mleko z masłem i wyrabiamy (ja wyrabiałam robotem, ale można ręcznie). Ciasto jest dość lepkie, więc jeśli będzie taka potrzeba dodajcie odrobię mąki. Gdy ciasto jest już elastyczne, wkładamy do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). W między czasie drylujemy czereśnie i wkładamy do sitka, aby odciekł sok. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy. Wykrawamy odpowiednie kształty, wkładamy owoce i ewentualnie posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Ja robiłam drożdżówki w 3 kształtach:
zwykłe bułki - wykrawamy koła, na środek kładziemy kilka czereśni, sklejamy w bułeczkę, smarujemy mlekiem i ewentualnie posypujemy cukrem czy kruszonką
serca - u Dorotki znajdzecie opis obrazkowy. Ja kroiłam czereśnie na połówki.
beciki - u Komarki widać jak wyglądają na "surowo"
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/06/Drozdzowki-z-czeresniami.html