Wykonanie
2 skrzynki
owoców zobowiązują. Część zjedzona "na surowo", część zamknięta w słoiczkach z
dżemami, ale na wyjście też będzie coś potrzebne. A czy jest coś lepszego niż domowe drożdżówki z owocami?

Składniki:500 g
mąki (+ ewentualnie więcej do podsypania)1 niepełna szklanka
mleka1 opakowanie
drożdży instant (7 g)1
jajko1 niepełna szklanka
cukru100 g
masłapół kilograma
czereśni (waga z pestkami)odrobina
mleka do posmarowania drożdżówekWykonanie:
Mleko z
masłem lekko podgrzewamy i mieszamy tak, aby
masło się rozpuściło. Odstawiamy do lekkie przestygnięcia (musi być letnie). Pozostałe składniki (poza
czereśniami) wrzucamy do miski. Dolewamy
mleko z
masłem i wyrabiamy (ja wyrabiałam robotem, ale można ręcznie). Ciasto jest dość lepkie, więc jeśli będzie taka potrzeba dodajcie odrobię
mąki. Gdy ciasto jest już elastyczne, wkładamy do miski nasmarowanej
olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). W
między czasie drylujemy
czereśnie i wkładamy do sitka, aby odciekł sok. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną
mąką i wałkujemy. Wykrawamy odpowiednie kształty, wkładamy
owoce i ewentualnie posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.Ja robiłam drożdżówki w 3 kształtach:
zwykłe bułki - wykrawamy koła, na środek kładziemy kilka
czereśni, sklejamy w bułeczkę, smarujemy
mlekiem i ewentualnie posypujemy
cukrem czy kruszonką
serca - u Dorotki znajdzecie opis obrazkowy. Ja kroiłam
czereśnie na połówki.beciki - u Komarki widać jak wyglądają na "surowo"

/wydrukuj przepis/