ßßß
Składniki:500 g mąki (+ ewentualnie więcej do podsypania)1 niepełna szklanka mleka1 opakowanie drożdży instant (7 g)1 jajko1 niepełna szklanka cukru100 g masłapół kilograma czereśni (waga z pestkami)odrobina mleka do posmarowania drożdżówekWykonanie:Mleko z masłem lekko podgrzewamy i mieszamy tak, aby masło się rozpuściło. Odstawiamy do lekkie przestygnięcia (musi być letnie). Pozostałe składniki (poza czereśniami) wrzucamy do miski. Dolewamy mleko z masłem i wyrabiamy (ja wyrabiałam robotem, ale można ręcznie). Ciasto jest dość lepkie, więc jeśli będzie taka potrzeba dodajcie odrobię mąki. Gdy ciasto jest już elastyczne, wkładamy do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). W między czasie drylujemy czereśnie i wkładamy do sitka, aby odciekł sok. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy. Wykrawamy odpowiednie kształty, wkładamy owoce i ewentualnie posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.Ja robiłam drożdżówki w 3 kształtach:zwykłe bułki - wykrawamy koła, na środek kładziemy kilka czereśni, sklejamy w bułeczkę, smarujemy mlekiem i ewentualnie posypujemy cukrem czy kruszonkąserca - u Dorotki znajdzecie opis obrazkowy. Ja kroiłam czereśnie na połówki.beciki - u Komarki widać jak wyglądają na "surowo"
/wydrukuj przepis/