ßßß

Pewnie większość będzie zaskoczona, że kolejny deser u mnie;-) No ale jak tu się oprzeć, skoro tyle owoców króluje teraz na straganach. Korzystając z tej okazji przygotowałam clafoutis z czereśniami i serkiem owocowym. Mówię Wam niebo w gębie:-) Upieczone owoce pod pierzynką serowo-naleśnikową połechcą niejedno podniebienie, przynajmniej mam taką nadzieję;-) Zapraszam!
Składniki:0,5 kg czereśni,3 jajka,200 ml mleka,1 serek Almette Fruit z Jagodą i Maliną,60 g stopionego masła + masło do wysmarowania formy,100 g mąki,60 g cukru,cukier puder do posypania.Przygotowanie:Wypestkować umyte czereśnie, zasypać cukrem i na chwilę odstawić. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną masła. Jajka ubić mikserem z mąką, mlekiem i serkiem. Na koniec wlać stopione masło. Zalać masą owoce. Zapiekać w 190 stop. C około 40 minut. Ciepłe posypać cukrem pudrem i zajadać:-)
Deser zrobiony na potrzebę konkursu Taste the Summer by Almette Fruit .