Wykonanie


Pewnie większość będzie zaskoczona, że kolejny deser u mnie;-) No ale jak tu się oprzeć, skoro tyle
owoców króluje teraz na straganach. Korzystając z tej okazji przygotowałam clafoutis z
czereśniami i
serkiem owocowym. Mówię Wam niebo w gębie:-) Upieczone
owoce pod pierzynką
serowo-naleśnikową połechcą niejedno podniebienie, przynajmniej mam taką nadzieję;-) Zapraszam!

Składniki:0,5 kg
czereśni,3
jajka,200 ml
mleka,1
serek Almette Fruit z
Jagodą i
Maliną,60 g stopionego
masła +
masło do wysmarowania formy,100 g
mąki,60 g
cukru,
cukier puder do posypania.Przygotowanie:Wypestkować umyte
czereśnie, zasypać
cukrem i na chwilę odstawić. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną
masła.
Jajka ubić mikserem z
mąką,
mlekiem i
serkiem. Na koniec wlać stopione
masło. Zalać masą
owoce. Zapiekać w 190 stop. C około 40 minut. Ciepłe posypać
cukrem pudrem i zajadać:-)

Deser zrobiony na potrzebę konkursu Taste the Summer by Almette Fruit .