ßßß Cookit - przepis na Merry Berry Christmas Crumble

Merry Berry Christmas Crumble

nazwa

Wykonanie

Kruszonka powstała na podstawie przepisu Ainsley'a Harriott'a. Autor pisze, że jest wspaniałym pomysłem na poświąteczne danie, w którym możemy zużyć resztki mincemeat i żurawiny. Kruszonka jest dość słodka, ale bardzo wciągająca. Niesamowity smak dodają jej banany. Polecam z całego serca, nie tylko poświątecznie.
p.s. blog obchodzi dzisiaj swoje drugie urodziny :)
Składniki:
4 kwaśne jabłka
3-4 łyżki mincemeat
1 banan
75 g świeżej lub mrożonej żurawiny (ja dałam suszoną)
2 łyżki soku z pomarańczy
100 g mąki (dałam pół na pół mąki i zmielonych orzechów włoskich)
50 g masła
25 g brązowego cukru (można dać dużo mniej)
Wykonanie:
Jabłka obrane i pozbawione pestek zalewamy sokiem z pomarańczy i dusimy przez kilka minut, aż owoce zmiękną (jeżeli używamy świeżej lub mrożonej żurawiny dusimy ją razem z jabłkami). Do uduszonych jabłek dodajemy mincemeat, pokrojonego na plasterki banana i suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Mąkę, zmielone orzechy i masło ucieramy palcami, że powstaną okruchy. Następnie dodajemy do mieszanki cukier (moim zdaniem można z niego zrezygnować, lub znacznie zmniejszyć jego ilość). Owoce wykładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut, aż wierzch się zezłoci.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/12/Merry-Berry-Christmas-Crumble.html