Wykonanie

Zimowy deser. Kiedy
jabłka to jedne z nielicznych
polskich owoców, jakie można o tej
porze roku znaleźć w sklepach. Deser jest szybki, a podany z
lodami waniliowymi, może być naprawdę wykwintny. Inspiracja z magazynu Morrisons.Składniki:3 średniej wielkości
jabłka80 g
orzechów włoskich, z grubsza posiekanych25 g
suszonej śliwki, z grubsza posiekanej1 łyżka
masła, o temperaturze pokojowej
brązowy cukier do posypania
Jabłka umyć. Przekroić wzdłuż ogryzka, wydrążyć gniazda nasienne (świetnie się do tego nadaje łyżka do
lodów).W naczyniu wymieszać
orzechy,
śliwkę,
masło. Mieszanką wypełnić
jabłka (nakładać z górką), posypać
cukrem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut (duże
jabłka dłużej, około 40 minut). Warto ostatnie kilka minut zapiekać pod samym grillem, by
cukier się skarmelizował. Podawać gorące z kulką
lodów waniliowych.Smacznego :)