Wykonanie
Zaczyn:20 g + 2 łyżki zakwasu (żytniego lub pszennego)70 g
maki pszennej o dużej zawartości
białkaok. 40 g
wodyCiasto właściwe:130 g zaczynu440 g
mąki pszennej300 g
wody10 g
soli15 g
cukru1 łyżka
oliwy1/4 szklanki pokrojonych na ćwiartki
oliwek (opcjonalnie) [ja
oliwki pomijam]-nie dałamgarść
czarnuszki (opcjonalnie) [polecam jednak dodać]-dałam
siemię lnianeWszystkie składniki zaczynu wymieszaj dokładnie łyżką. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 12 godzin (najlepiej na noc).W dniu wypieku
mąkę na ciasto właściwe wymieszaj z
wodą i odstaw na 20 minut. Dodaj zaczyn i wyrabiaj ciasto około 10 minut, dodając stopniowo
cukier,
sól i
oliwę. Kiedy będzie lśniące i gładkie, uformuj kulę i włóż ją do nasmarowanej
oliwą miski. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny, w tym czasie mniej więcej co godzinę odgazowując ciasto (przebijając kulę i lekko wygniatając ciasto za każdym razem).Kiedy ciasto przyrośnie mniej więcej dwukrotnie, jeszcze raz je zagnieć, dodając
oliwki i
czarnuszkę; uformuj okrągły bochenek (co nie jest łatwe, bo ciasto jest dość luźne). Ułóż go w wysmarowanej
olejem lub wyłożonej pergaminem formie keksowej albo tortownicy. Formę szczelnie
owiń folią spożywczą i odstaw, aż co najmniej trzykrotnie powiększy swoją objętość (musi podchodzić do krawędzi formy).Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj
oliwą i posyp dodatkowo
czarnuszką.Piecz około 40 minut.