ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne bułki pszenne

Tradycyjne bułki pszenne

nazwa

Wykonanie

Jak już pisałam, zasmakowałam w samodzielnym wypieku pieczywa. Bułki i chlebki to coś, co ostatnio robię często. Zdecydowana większość wypieków to pieczywo pełnoziarniste, no ale przecież zwykłe bułki pszenne również musiałam spróbować. Bo w końcu takie świeżutkie, pachnące i jeszcze ciepłe są najlepsze. Przepis zaczerpnięty z Moje Twory Przetwory . Na zdjęciu są tylko 3 bułeczki, bo za szybko zniknęły. Musiałam je przechwycić, by zrobić zdjęcie :/
Składniki:
- 630 g mąki pszennej tortowej,
- 300 ml ciepłej wody,
- 2 czubate łyżeczki soli,
- 25 g świeżych drożdży,
- pół łyżeczki cukru,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 białko.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i wyrabiamy z nich ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Mi to zajęło ok. 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy ciasto na równe części (ok. 8 kawałków). Każdą część zwijamy w sakiewkę, czyli wywijamy boki na dół, by wierzch był gładki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy nożem po środku, przykrywamy wszystko ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Gdy bułki wyrosną, oprószamy je mąką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Smacznego!
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/06/tradycyjne-buki-pszenne.html